Održana pokazna vježba pružanja prvi pomoći

0

Članovi Opštinske organizacije Crvenog krsta Pale danas su na šetalištu održali pokazne vježbe iz pružanja prve pomoći i na taj način obilježili Međunarodni Dan prve pomoći, kao i Sedmicu borbe protiv tuberkuloze.

Sekretar Opštinske organizacije Crvenog krsta Jelena Petrović rekla je da su zbog trenutne epidemiološke situacije angažovali samo mali dio ekipa volontera i pokazali vježbe koje su članovi njihovog podmlatka naučili.

„Takmičenje ove godine, nažalost, nismo ni održali, ali smo uspjeli organizovati ovu današnju vježbu. Nadam se da će se situacija popraviti i da će djeca jednom sedmično imati priliku da se okupljaju u ovoj sekciji da bi se pripremili za takmičenja koja će biti održana naredne godine“, izjavila je Petrovićeva novinarima.

Volonter Crvenog krsta Pale Teodora Jugović rekla je da je njena današnja uloga bila pružanje pomoći drugarici koja je imala povredu na ruci.

„U ovakvim situacijama trebamo biti strpljivi da ne bismo pogriješili, ali i nježni prema osobi kojoj ukazujemo pomoć. Humanost je neprocjenjiva, a poznavanje prve pomoći veoma važno“, smatra Jugovićeva.

Međunarodni Dan prve pomoći obilježava se svake druge subote u septembru s ciljem podizanja svijesti javnosti o tome kako prva pomoć može spasiti živote u svakodnevnim i kriznim situacijama.

Međunarodna federacija društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca počela je da obilježava Dan prve pomoći 2000. godine.

Jedna od naznačajnijih aktivnosti Crvenog krsta Republike Srpske je i obilježavanje Sedmice borbe protiv tuberkuloze, koja je ove godine od 14. do 21. septembra.

Globalni napori u borbi protiv tuberkuloze spasili su približno 58 miliona života od 2000. godine, podaci su Svjetske zdravstvene organizacije.

Doktor Robert Koh je 1882. godine otkrio bakteriju koja uzrokuje tuberkulozu, a za svoj rad 1905. godine dobio je Nobelovu nagradu za medicinu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare