Održana manifestacija “Srpskoj s ljubavlju”

0

Na Palama je u petak održana manifestacija “Srpskoj s ljubavlju” povodom Dana Republike – 9. januara, najznačajnijeg datuma u novijoj istoriji srpskog naroda.

Manifestaciju je organizovao Opštinski odbor Srpskog-prosvjetnog i kulturnog društva /SPKD/ “Prosvjeta” sa Pala i Udruženje “Klub ideja” u Kulturnom centru Pale, uz podršku opštine.

U ime Opštinskog odbora “Prosvjete” profesor Ivana Cerović rekla je novinarima da su, osim njihovih članova okupljenih u dječijim sekcijama – folklornoj, horskoj i dramskoj, te horu za odrasle, večeras nastupili i članovi KUD-a “Opanci” iz Pomazde kod Budimpešte i “Sveti Sava” iz Beograda.

Cerovićeva je istakla da su oni predstavili bogatstvo srpskog folklornog nasljeđa iz različitih krajeva u kojima žive Srbi.

“Večeras smo dali doprinos obilježavanju Dana Republike Srpske igrom i pjesmom, čiji je značaj u očuvanju srpskog nacionalnog, kulturnog i duhovnog bića veoma velik”, naglasila je Cerovićeva.

Prema njenim riječima, organizatori su zahvalan svima koji se bave očuvanjem tradicije i kulture, kako domaćim stvaraocima, tako i prijateljima u Srbiji i dijaspori koji daju doprinos očuvanju Srpskog nacionalnog i kulturnog identiteta koji integriše srpski narod ma gdje se nalazio.

“Mi smo jedan narod, sa jednim jezikom i jednom kulturom. Republika Srpska je najveća tekovina otadžbinskog rata, a naša dužnost je da tu poruku prenosimo na mlađe generacije sa kojima radimo”, naglasila je ona.

Cerovićeva je rekla da je cilj manifestacije iskazivanje zahvalnosti svima koji su učestvovali u stvaranju Republike Srpske, a koju danas svi slave, posebno onima koji su svoje živote položili u njene temelje i omogućili opstanak Srba na ovim prostorima.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović zahvalio je organizatorima manifestacije, i naglasio da će opština uvijek podržavati ovakve manifestacije.

Umjetnički direktor KUD-a “Sveti Sava” iz Beograda Slobodan Mirković istakao je da je na manifestaciji nastupao najmlađi dječiji ansambl od 18 igrača koji su izvodili “Vlaške igre”, te “Svadbene igre” iz Vojvodine.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments