Održana manifestacija „Srpčad Srbiji“

1

Na Palama je večeras, povodom Dana državnosti Srbije, održana manifestacija „Srpčad Srbiji“ u okviru koje su članovi Dječijeg ansambla Kulturno-umjetničkog društva „Šumadija“ iz Mladenovca izveli igre iz Bačke i zapadne Srbije.

Direktor Osnovne škole „Pale“ Aleksandar Rajić rekao je novinarima da će gosti iz Mladenovca boraviti na Palama tri dana.

„Riječ je o 30 članova dječijeg ansambla iz Mladenovca koji su večeras predstavili igre iz Srbije, a članovi SPKD `Prosvjete` Pale, takođe, su izveli igre i recitovali pjesme karakteristične za naš kraj. Danas smo organizovali šetnju u Sarajevo, a sutra ih čeka cjelodnevni izlet na Jahorini“, naveo je Rajić.

On je istakao da se manifestacija „Srpčad Srbiji“ održava prvi put i da se nada da će postati tradicionalna.

Član rukovodstva Kulturno-umjetničkog društva /KUD/ „Šumadija“ iz Mladenovca Zoran Jocić naglasio je da je ovom društvu velika čast što je prvi put na Palama, posebno zbog toga što obilježavaju praznik koji je značajan za sve Srbe.

„Članovi folklorne sekcije sa Pala za mjesec dana biće naši gosti i zajedno ćemo učestvovati na Beogradskom festivalu folklora. To će biti prilika da proširimo saradnju i prijateljstvo“, kaže Jocić.

Predsjednik Opštinskog odbora Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva /SPKD/ „Prosvjeta“ Pale Aleksandra Srdanović rekla je da su večeras nastupili najmlađi članovi „Prosvjete“ iz folklorne i horske sekcije.

„Ova saradnja između Pala i Mladenovca značiće mnogo za djecu. Posjetili smo danas Staru pravoslavnu crkvu i Sabornu crkvu u Sarajevu, kao i druge kulturno-istorijske znamenitosti. Ako budemo obezbijedili novac, djeca sa Pala trebalo bi na ljeto ili jesen da budu gosti malih prosvjetara u Hrvatskoj“, dodala je Srdanovićeva.

Članovi KUD-a „Šumadija“ iz Mladenovca doputovali su na Pale juče i boraviće do 18. februara, dok će djeca sa Pala gostovati u Beogradu i Mladenovcu od 15. do 18. marta.

Manifestacija „Srpčad Srbiji“ održana je u Kulturnom centru Pale, a organizatori su Osnovna škola Pale i SPKD „Prosvjeta“.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments

Zasto osnovna skola Pale ne saradjuje sa osnovnom skolom iz Mladenovca a ne sa nekim kudom iz Mladenovca ???