Održana manifestacija „Srpska pjeva herojima“

0

ISTOČNO SARAJEVO – Manifestacijom „Srpska pjeva herojima“, u okviru koje su održani koncert ruske i srpske muzike, istorijski čas i prigodne besjede, večeras je u Istočnom Sarajevu obilježen Dan pobjede nad fašizmom i oslobađanje Evrope.


Predsjednik SPKD „Prosvjeta“ Istočno Sarajevo LJubo Grković, koja je jedan od organizatora manifestacije, istakao je da se prvi put jedan ovakav događaj održava u Istočnom Sarajevu u čast velike pobjede u otadžbinskom ratu, odnosno velike pobjede srpskog i ruskog naroda izvojevane protiv, u to vrijeme, najvećeg zla i prijetnje čovječanstvu.

On je rekao novinarima da je sudbina ruskog i srpskog naroda neraskidiva, da ih vežu zajednička prošlost, vjera pravoslavna, kultura, ali i slobodarski duh.

„Cilj nam je da upozorimo na procese falsifikovanja istorije, odnosno da se ona revidira. Želimo da prenesemo mladim generacijama stvarnu istoriju da ne bi zalutali u pogrešnu sferu koja se danas žestoko nameće“, kaže Grković.

On je naveo da je cilj manifestacije i da podstakne bliže veze između dva bratska naroda, povezivanje kulturnih i prosvjetnih institucija i nacionalnih organizacija.

Grković je naglasio da je namjera organizatora da ova manifestacija postane tradicionalna i da se ubuduće, svake godine, obilježava ovaj važan dan iz zajedničke istorije Srba i Rusa.

Dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Draga Mastilović smatra da obilježavanje Dana pobjede nad fašizmom ima ogroman značaj.

„Znamo da je kičma nacizmu slomljena pod Moskvom, Staljingradom i Lenjingradom. S druge strane, srpski narod je dao ogromne žrtve u borbi protiv fašizma“, rekao je Mastilović.

On je naveo da je srpski narod imao dva pokreta otpora protiv fašizma – jedan koji je marginalizovan 50 godina i drugi, komunistički, koji sada otimaju drugi.

„Taj isti narod je na kraju 20. vijeka u situaciju da bude proglašen genocidnim“, istakao je Mastilović.

Ataše za kulturu u Ambasadi Rusije u BiH Ana Ivljeva rekla je da Rusi i Srbi imaju mnogo stvari koje ih zbližavaju, a da je jedna od najznačajnijih Dan pobjede nad fašizmom.

„Ovu pobjedu omogućili su zajednički napori naša dva naroda. Ovu tradiciju moramo nastaviti, ne smijemo je zaboraviti. Nažalost, svjedoci smo da neki ljudi pokušavaju da prekrajaju istoriju, da naprave neofašističke ideje i zato je važna naša uloga da promovišemo istinske vrijednosti, a to su ideje antifašizma“, poručila je Ivljeva.

Osim „Prosvjete“, organizatori manifestacije bili su i Škola za osnovno muzičko obrazovanje Istočno Novo Sarajevo i Društvo srpsko-ruskog prijateljstva Istočno Sarajevo.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare