Održana javna rasprava o Lokalnom akcionom planu biodiverziteta opštine Višegrad

0

VIŠEGRAD – U okviru aktivnosti na izradi Lokalnog akcionog plana za biodiverzitet opštine Višegrad, za petogodišnji period do 2018. godine, u sali Srednje škole „Ivo Andrić“ održana je javna rasprava o ovom dokumentu.

Na poziv Lokalnog akcionog tima odazvali su se predstavnici zainteresovanih organizacija i udruženja, te jedan broj građana, koji su svojim prijedlozima upotpunili ovaj izuzetno značajan dokument, bez koga se, po riječima koordinatora Aleksandre Mladenović, ne može računati na ozbiljnije donacije i projekte iz ove oblasti.

Lokalnim akcionim planom posebno je naznačen spoj izuzetne prirdne i kulturne vrijednosti kojim raspolaže opština Višegrad. Posebno je obrađena oblast zaštite biodiverziteta, endemskih vrsta Pančićeve omorike i Viline Vlasi, plemenite divljači i ribljeg fonda.

U raspravi je predloženo da se preciziraju aktivnosti na uklanjanju deponija raznog otpada, zatim odredbe UNESKO-ve odluke o uvrštavanju Mosta Mehmed-paše Sokolovića na listu svjetske kulturne baštine, Kulturnih spomenika vezanih za nobelovca Ivu Andrića, zaštita ostataka starih gradova u Višegradu i Dobrunu, te Hrtar Grada, kao i lokacije Pisane stijene u kanjonu donjeg Drinskog jezera.

Lokalni akcioni plan za biodiverzitet opštine Višegrad naćiće se na dnevnom redu martovske skupštine opštinskog parlamenta, nakon čega će otpočeti njegova primjena kroz pojedinačne projekte.

Kako je najavljeno prvi projekat, koga će finansirati Vlada Finske u vrijednosti od 20.000 evra, biće implementiran već u maju ove godine.

(www.palelive.com / opstinavisegrad.com)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare