Održana besjeda o Andriću i Prvom svjetskom ratu

0

VIŠEGRAD – U Andrićevom institutu danas je održana besjeda o Ivi Andriću i Prvom svjetskom ratu, na kojoj je govorio profesor Univerziteta iz Beograda Jovan Delić.


„Velika je čast govoriti o Ivi Andriću u Andrićgradu, a pogotovo u godini kada je jedan vijek protekao od Prvog svjetskog rata. Andrić je čovjek koji je pripadao `Mladoj Bosni`. Ovaj grad je to zapamtio, a Andrić je opisao u svom romanu `Na Drini ćuprija`“, rekao je Delić.

On je na besjedi govorio o osjećanju prognanog čovjeka, o njegovim nemirima, o sjećanju na tamničke dane, jer je to iskustvo bilo kvasac iz koga će se roditi bunt, a kasnije i njegov temperament će se promijeniti.

„Andrić je čovjek koji će uvijek biti na strani prognanih, ugroženih i koji će tražiti svoj identitet i nacionalni i duhovni u skladu sa svojim duhovnim uvjerenjima. On je zato srpski pisac“, dodao je Delić.

On kaže da je Andrić bio zagledan u brda koja su razdvajala Bosnu i Srbiju, u te ljepote svijeta koji mu je dolazio sa istočne strane.

„Andrić je osjećao sudbinski Prvi svjetski rat. U svojim knjigama, pokazao je koliko je neophodno biti uz svoj narod u tim krvavim i najtežim časovima istorije i koliko je teško sačuvati život i svoj duhovni identitet u strašnim godinama, kojih se sjećamo zahvaljujući Andriću“, istakao je Delić.

On je rekao da nema mjesta na kome je prigodnije govoriti o Andriću, od ovoga nadomak njegove ćuprije i na obalama Drine, kuda je on prolazio i gdje probijao svoju višegradsku stazu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare