Održan “Vidovdanski sabor”

0
Održan

ZVORNIK – Na LJetnoj pozornici u Zvorniku večeras je održan 13. “Vidovdanski sabor” na kome je nastupilo oko 200 članova kulturno-umjetničkih društava /KUD/ i folklornih ansambla iz Republike Srpske i Srbije.

Povodom Vidovdana, jednog od najvećih praznika u istoriji srpskog naroda, nastupili su “čuvari tradicije” iz Ugljevika, Nove Pazove, Valjeva, Šapca, Novog Sada i domaćina Zvornika.

“Vidovdanski sabor” otvorio je načelnik Odjeljenja za privredu, poljoprivredu i društvene djelatnosti grada Zvornika Milan Cvjetinović, koji je rekao da ga posebno raduje što zvornički KUD “Sveti Sava” putem tradicionalnih igara sa jedne i druge strane Drine ostvaruje saradnju sa maticom Srbijom i njeguje tradiciju srpskog naroda.

Predsjednik KUD-a “Sveti Sava” Dragan Golić naglasio je da se svake godine u Zvorniku, povodom praznika Vidovdana, održava “Vidovdanski sabor” koji je svojevrsna smotra folklornog stvaralaštva Republike Srpske i Srbije.

“Nastojimo da na `Vidovdansku smotru` dođu ansambli iz Republike Srpske i Srbije da zvornička publika zaista vidi vrhunske majstore folklora”, rekao je Golić i dodao da KUD “Sveti Sava” želi da okupi što više omladine da putem KUD-a aktivno učestuje u očuvanju naše tradicije.

Otvaranju “Vidovdanskog sabora” prethodio je tradicionalni defile učesnika glavnom gradskom ulicom i prijem u Gradskoj upravi.

Sinod Srpske pravoslavne crkve je 2006. godine nagradio KUD “Sveti Sava” iz Zvornika Ordenom Svetog Save trećeg reda za doprinos u razvoju i njegovanju srpske tradicije i kulture.

Organizator ove manifestacije je KUD “Sveti Sava”, a pokrovitelj grad Zvornik.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments