Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković organizovao je juče u galerijskom prostoru Cekovića kuće na Palama vaskršnji prijem za sveštenstvo i monaštvo Srpske pravoslavne crkve /SPC/ sa područja Istočnog Sarajeva i Sarajevsko-romanijske regije.

Prijemu je prisustvovao i NJegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom, a svečanost su svojim programom upotpunili članovi Srpskog pjevačkog društva „Sloga“ iz Sarajeva, koji ove godine slavi 130 godina postojanja i muzički sastav „Katera“ iz Istočnog Sarajeva.

Vuković je rekao da ideja o prijemu za sveštenstvo i monaštvo potiče odavno, ali da su ove godine smogli snage da to i obave, te da nije slučajno što se nalaze u Cekovića kući, koja ima veliki istorijski, vjerski i duhovni značaj, a koja je porodičnim testamentom ostavljena Mitropoliji dabrobosanskoj.

On je dodao da je uloženo mnogo novca, energije i truda da bi se ovaj objekat vratio u pređašnje stanje, te ocijenio da je važno, kad god se ukaže prilika, da se tu organizuju neka dešavanja, kako bi na taj način pomogli mitropoliji i opstanku objekta.

„Ovo je jedan od najljepših i najvažnijih objekata na prostoru opštine Pale i cijelog Grada Istočno Sarajevo“, naglašava Vuković.

Vuković je izrazio zadovoljstvo ovakvim okupljanjem, koje, kako je rekao, želi da preraste u tradiciju.

Uz vaskršnji pozdrav „Hristos Vaskrse“, mitropolit Hrizostom je, obraćajući se okupljenima, rekao da je ovo okupljanje sveštenstva i monaštva povodom Vaskrsa veliki čin gradonačelnika, jer tako i treba da radi jedan domaćin pravoslavnog grada.

„Naše crkve su ovih dana bile prepune naroda. Danas Vi slimbolično služite nama ovim prijemom, tako da je veliko zadovoljstvo što smo se okupili u ovoj kući, koja treba da služi svojoj svrsi. Ona treba da bude kuća kulture, kuća dešavanja srpskog naroda ovdje, ne samo Srba sa Pala, nego svih Srba Sarajevsko-romanijske regije i da se uvijek u dobru okupljamo, da se radujemo, veselimo“, dodao je mitropolit.

On je rekao da je juče na Palama služio Svetu liturgiju i da mu je bilo zadovoljstvo što je crkva bila puna, jer to govori o vjeri naroda, o ljubavi prema Crkvi, tradiciji i kulturi pravoslavnoj.

Mitropolit Hrizostom je izrazio nadu da će prijem u Cekovića kući postati tradicija i poželio gradskoj upravi i svim opštinama Grada Istočno Sarajevo da napreduju, da iz dana u dan uspijevaju u svakom dobru.

On je napomenuo da su vremena teška, ali da je srpski narod prepoznatljiv po tome da je najjači i najbolji onda kada je najteže. „Tada iz nas izlazi sila koju mi ne znamo, to samo Bog zna, jer upravo na muci se poznaju junaci“, dodao je mitorpolit dabrobosanski.

U galerijskom prostoru Cekovića kuće na Palama otvorena je izložba ikona „Tragom baštine Mitropolije dabrobosanske“ Pravoslavnog centra za mlade „Sveti Petar Sarajevski“, koju će građani Pala i Istočnog Sarajeva moći da posjete od sutra do nedjelje, 22. aprila.

Cekovića kuća je 2004. godine proglašena nacionalnim spomenikom BiH, a rekonstruisana 2007. godine.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
1 Komentar
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Ovakav kulturni objekat, kao što je Cekovića kuća, pravo je kulturno i istorijsko bogatstvo Pala, ukoliko ga znamo cijeniti i mnogo više koristiti.

Međutim, tužno je da je „običnim“ danima ova kuća u totalnom mraku, bez ikakve rasvjete, tako kada je hoćete nekome uveče pokazati, baš tužno izgleda. Mislim da nije veliki trošak, a bila bi velika je korist osvjetliti ovakav objekat!!!