Održan skup podrške pravoslavnom narodu Crne Gore

0

Oko hiljadu vjernika okupilo se danas ispred Hrama Sabora Svetog arhangela Gavrila na Palama kako bi pružili podršku Srbima koji brane svetinje Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori nakon usvajanja diskriminatorskog Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Među okupljenima bili su predstavnici privrednog, društvenog i javnog života koji su se sa stanovnicima uputili u protestnu šetnju.

Organizator skupa Miloš Kovač rekao je novinarima da je riječ o skupu podrške braći i sestrama u Crnoj Gori, koji brane najveće srpske svetinje, među kojima je i manastir Ostrog.

„Ovo što se dešava u Crnoj Gori je strašno. Mnoge bezbožne vlasti, koje su bile u okupaciji u osmanlijsko vrijeme, nisu se usudile da oduzmu svetinje i prepisuju ih na svoja carstva i države, kao što to danas čini crnogorska vlast“, naglasio je Kovač.

On je dodao da su se vjernici spontano okupili ispred Hrama na Palama i da je ovaj skup održan bez ikakvih političkih obilježja.

Jedan od učesnika skupa Borislav Cicović rekao je da su mnogi stanovnici Sarajevsko-romanijske regije došli na ove prostore prije par vijekova iz crnogorskih krajeva i da se sada osjećaju ugroženo, jer im diraju temelje crkve.

„Ako nemamo temelje izgubićemo i porodice i identitet“, rekao je Cicović, koji je i dekan Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta na Palama.

Profesor na Ekonomskom fakultetu na Palama Damjan Danilović rekao je da sa skupa žele da pošalju poruku ljubavi, kao što je Hrist poručio „da nema veće ljubavi nego dati život za bližnjeg svog“.

„Mi moramo znati da je prije 100 godina mnogo Crnogoraca ostavilo svoje živote na Palama kada su branili srpsku nejač i nastadali od neprijatelja“, istakao je Danilović.

Student Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u Foči Jovan Bašević rekao je da su se okupili kako bi dali podršku Srbima u Crnoj Gori i Srpskoj pravoslavnoj crkvi i iskazali žaljenje zbog tiranije koju predstavlja Zakon o vjeroispovijesti.

(www.palelive.com / Srna)

 

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments