Održan seminar: Daljinsko grijanje i energetska efikasnost u zgradama

0

U novoj zgradi Ekonomskog fakulteta u Palama je danas u organizaciji “Grijanjeinvesta” d.o.o. Pale i u saradnji sa Odjeljenjem za privredu opštine Pale, organizovan seminar “Daljinsko grijanje i energetska efikasnost u zgradama s posebnim osvrtom na zgrade u Palama”.

Modelatori su bili Dejan Jovanović, dipl. inž. maš., Zavod za udžbenike Beograd i Veljko Tanić, dipl. inž. maš. “Grijanjeinvest”. Predavači: prof. dr. Branislav Živković, dip. inž. i Ljubiša Tanić, dipl. inž. Univerzitet u Beogradu – Mašinski fakultet.

{yoogallery src=[/images/stories/reportaze/daljinsko-grijanje-seminar/] width=[76] height=[60] title=[Seminar: Daljinsko grijanje i energetska efikasnost u zgradama] style=[lightbox] effect=[fade] spotlight=[1] prefix=[thumb76_] thumb_cache_dir=[thumbs76] thumb_cache_time=[1440] load_lightbox=[1] thumb=[plain] rel=[lightbox[mygallery]] load_lightbox=[1] resize=[1] order=[asc] count=[50]}
U predavanju o perspektivama razvoja daljinskog grijanja u kontekstu globalnog zagrijavanja profesor Živković je ukazao na glavne uzroke globalnog zagrijavanja Zemlje: sagorjevanje fosilnih goriva i uništavanje šuma koji nastaju kao posljedica povećanja broja ljudi na planeti i zahtjeva za poboljšanje životnog standarda. Kao načine za borbu protiv stalnog povećanja potrošnje energije profesor je naveo: poboljšanje energetske efikasnosti u svim domenima čovjekove aktivnosti i korišćenje obnovljivih izvora energije i njihova tehnologija (NOIE).

Kao izvor energije budućih sisitema daljinskog grijanja profesor je naveo: otpadnu toplotu (iz industrije, kanalizacije), sagorijevanje smeća, kogeneraciju i trigeneraciju, NOIE (biomasa, toplotne pumpe, sunčeva energija).

Za održivi razvoj daljinskog grijanja u Palama profesor je istakao neophodnost preseljenja sadašnje toplane na novu lokaciju, korišćenje biomase (drvnog otpada) kao osnovno gorivo, uvođenje indirektnog sistema grijanja, mogućnost lokalnog regulisanja, obavezno mjerenje potrošnje toplote kao preduslov za naplatu stvarno preuzete toplote i sistema daljinskog grijanja (ne paušalno kao do sada).

U dijelu predavanja o energetskoj sertifikaciji zgrada, koja će u Srbiji biti obavezna od septembra ove godine, profesor je pojasnio da će se veliko energetska klasa u početku određivati samo na osnovu proračuna godišnje potrošnje energije za grijanje, a kasnije će se uzimati u obzir i potrebne energija za ventilaciju, klimatizaciju (hlađenje zgrada), potrošnju (sanitarnu) toplu vodu i osvjetljenje. Umjesto finalne energije, pažnja će biti usmjerena na potrošnju primarne energije i emisiju CO2.

U predavanju o trenutnom stanju i održivom razvoju grijanja Pala, Ljubiša Tanić je prikazao sadašnje sisteme za grijanje koji se koriste u užem području grada. Na postojeću toplanu “Pale” priključeno je svega 1/3 objekata sa instalisanom opremom za grijanje.

Od svih energenata koji se koriste, najveći udio pripada električnoj energiji koja je postala dominantan izvor energije za grijanje u posljednjih desetak godina. Napomenuo je da se električna energija, uglavnom, koristi za privatne objekte (grijanje stanova) dok većina javnih objekata (prednjače objektu Ministarstva prosvjete RS) koja nije priključena na sistem daljinskog grijanja koristi lako lož ulje.

S obzirom da ne postoji mogućnost proširenja postojećeg sistema daljinskog grijanja, a postoji zainteresovanost potencijalnih korisnika za priključenje na sistem DG predloženo je da se postojeća toplana demontira i veliki prostor u centru grada iskoristi za druge namjene.

Kao optimalna lokacija za novu gradsku toplanu i dalje se smatra toplana “Famos” gdje bi se kao osnovno gorivo koristila biomasa (drvni otpad – sečka) koja se može smatrati obnovljivim izvorom energije jer je još uvijek prirast u šumama Srpske veći od sječe.

Rješenjem daljinskog grijanja Pala na ovaj način povećao bi se i konfor stanovništva, omogućila bi se ušteda električne energije, a time povećao i njen izvoz i to u periodima godine kad je njena cijena najviša, stvorili bi se uslovi za nova zapošljavanja i smanjilo bi se prljane i zagađenje grada.

(www.palelive.com)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments