Održan sastanak proizvođača mlijeka sa predstavnicima mljekare „Milkos“

0

VLASENICA – U Vlasenici je juče održan sastanak proizvođača mlijeka sa područja naše opštine i predstavnika mljekare “Milkos” iz Sarajeva, sa ciljem analize dosadašnje saradnje i predstavljanja planova za naredni period.

Pored njih sastanku su prisustvovali načelnik opštine Dragoslav Todorović i predstavnici Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti.

Načelnik Vlasenice Dragoslav Todorović naveo je da postoji volja opštine da posreduje u saradnji proizvođača mlijeka sa mljekarom „Milkos“, te da će rukovodstvo opštine i u narednom periodu davati punu podršku razvoju proizvodnje i otkupa sirovog kravljeg mlijeka. Dodao je da Vlasenica ima veliki potencijal, ne samo u pogledu stočarstva, nego i ostalih grana poljoprivrede, te da će, ukoliko mljekari izraze potrebu, Opština organizovati stručna predavanja  kako bi se unaprijedila poljoprivredna proizvodnja i otkup proizvoda. Todorović je naveo da je budžetom Opštine za 2013. godinu planirano 80.000 KM za podsticaje, ističući da je prioritet održavanje kontinuiteta plaćanja premija poljoprivrednicima.

Na sastanku je predloženo povećanje podsticaja za otkup sirovog kravljeg mlijeka sa 0,07 na 0,10 KM po litru, što će se razmatrati na narednoj sjednici Skupštine opštine Vlasenica. Predstavnici mljekare „Milkos“ naveli su da garantuju sigurnost otkupa i pored prepreka na tržištu, kao što su povećanje količine mlijeka u periodu od aprila do septembra i nedovoljna zaštita domaćih proizvođača zbog velikog uvoza mlijeka i mliječnih proizvoda iz Srbije, Slovenije, Hrvatske…

Takođe, dogovoreno je da predstavnici Opštine Vlasenica u narednom periodu posjete rukovodstvo mljekare “Milkos”, a tema razgovora biće povećanje cijene mlijeka po masnoj jedinici i dalja saradnja.

U Vlasenici je juče održana i sjednica Skupštine zadrugara PZ Vlasenica, na kojoj je većinom glasova za novog predsjednika izabran Slavko Stanić. Nakon sjednice održan je i sastanak Upravnog odbora PZ na kojem je usvojena Odluka o ustupanju prostorija PZ Vlasenica na korištenje PZ “Agropodrinje” iz Zvornika.

(www.palelive.com / opstina-vlasenica.org)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare