Održan prvi sastanak opštinskog Razvojnog tima

0

Opština Vlasenica formirala je Razvojni tim koji će u narednom periodu imati zadatak da kreira strategiju lokalnog razvoja u skladu sa principima evropske metodologije, što će omogućiti brži i lakši pristup fondovima Evropske unije.

U četvrtak 15. novembra održan je prvi sastanak opštinskog Razvojnog tima, čime je zvanično  započeta implementacija ILDP projekta integrisanog lokalnog razvoja, koji finansira Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (SDC), a implementator je Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP BiH). Izrada nove strategije lokalnog razvoja jedna je od komponenti ovog projekta. S obzirom da je prethodna petogodišnja strategija istekla dogovorena je izrada novog dokumenta prema MIPRO metodologiji.

Opštinski Razvojni tim čine predstavnici javnog, privatnog i nevladinog sektora, a pored njih sastanku su prisustvovali predstavnici UNDP-a, kao nosioci ovog projekta. Ovom prilikom predstavljeni su  dinamika implementacije ILDP projekta i mehanizmi izrade novog strateškog dokumenta, te su utvrđene smjernice i rokovi za formiranje sektorskih radnih grupa iz oblasti društva, ekonomije i životne sredine.

Opština će  uvrstiti ovaj dokument u svoje prostorne, demografske, socijalne i ekološke dimenzije, što će između ostalog uvažiti potrebe svih građana, uključujući i marginalizovane grupe. U izradi strategije biće potpuno uvažena metodologija EU, koja podržava principe održivog razvoja i socijalne uključenosti. Dugoročno, podrška ILDP-a ima za cilj efektivnu institucionalnu promjenu, profesionalizaciju lokalne administracije i uspostavljanje  održivih administrativnih i upravljačkih alata i mehanizama koji će lokalnim vlastima omogućiti da se nose sa kompleksnim razvojnim procesima.

(www.palelive.com / http://www.opstina-vlasenica.org)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments