Održan preliminarni dio takmičenja „Kineski most“

0

U Kulturnom centru Pale u petak je u organizaciji Filozofskog fakulteta održan preliminarni dio 13. međunarodnog takmičenja iz kineskog jezika „Kineski most“.

Na takmičenju su nastupili studenti druge i treće godine studijskog programa za kineski i engleski jezik i književnosti Filozofskog fakulteta, a pobjednici ovog takmičenja će putovati u Narodnu republiku Kinu gdje će učestvovati na 13. međunarodnom takmičenju iz kineskog jezika „Kineski most“, u kojem učešće, samo u finalu, uzima gotovo 150 takmičara iz čitavog svijeta.

Takmičenju u Palama je pored predstavnika lokalne vlasti i Filozofskog fakulteta prisustvovao i diplomatski kor ambasade NR Kine u BiH, na čelu sa gospodinom ambasadorom Dong Čun Fengom, predstavnicima kineskih kompanija koje posluju u BiH i kineske novinske agencije Sinhua.

Studenti su pokazali zavidno znanje kineskog jezika, ali i znanje o Kini i kineskoj kulturi. Svi takmičari su učestvovali u kvizu, ali poseban dar studenti su mogli pokazati izvođenjem umjetničke tačke u kojoj je trebalo predstaviti različite aspekte kineske kulture (ples, recitaciju, pjesmu, drevnu kinesku vještinu tai či…)

Prema bodovanju žirija pobjednik preliminarnog takmičenja je Bojana Bojković. Druga je bila njena koleginica Tijana Parađina i njih dvije će putovati na završno takmičnje u Kinu.

Pripreme za ovo takmičenje su trajale tri mjeseca. Sa studentima su radili profesorica Wei Dong, profesor Wei Xianjun, kao i doc. dr Bojana Pavlović. Takmičenju je prisustvovao i veliki broj studenata sa drugih katedri, koji su svojim kolegama pružali podršku.

Dekan prof. dr Milanka Babić je iskoristila priliku i zahvalila se ljudima koji su radili na organizaciji ovog takmičenja.

„Nadamo se da će ovo tamičenje postati tradicija na našim prostorima i otvoriti nove puteve saradnje sa NR Kinom, ali i sa ostalim katedrama i institucijama sličnih našoj u regionu, kao što je to Institut Konfucije iz Beograda“, izjavila je dekan Filozofskog fakulteta Milanka Babić.

Delegacija Kine nije krila zadovoljstvo što je došlo do organizacije jednog ovakvog takmičenja po prvi put na prostoru Bosne i Hercegovine, ali ni zbog prikazanog znanja studenata najmlađeg studijskog programa Filozofskog fakulteta.

„Katedra za kineski jezik je otvorena 2011. godine i do danas imamo tri generacije studenata. Ambasada se nada da će studenti pomoći u jačanju veze između Bosne i Hercegovine i Kine“, izjavio je ambasador NR Kine Dong Čun Feng.

Takmičenje „Kineski most“ se ove godine održava 13. put i prvi put preliminarno u Bosni i Hercegovini, sa tendencijom da postene tradicionalno.

 {yoogallery src=[/images/stories/reportaze/kineski-most-2014/] width=[54] height=[54] title=[Kineski most 30.05.2014] style=[lightbox] effect=[fade] spotlight=[1] prefix=[thumb54_] thumb_cache_dir=[thumbs54] thumb_cache_time=[1440] load_lightbox=[1] thumb=[plain] rel=[lightbox[mygallery]] load_lightbox=[1] resize=[1] order=[asc] count=[50]}

(www.palelive.com)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare