Održan Osmi simpozijum doktora stomatologije

0
Održan Osmi simpozijum doktora stomatologije

FOČA – Ciljevi stomatologije 21. vijeka usmjereni su na stalno usavršavanje i primjenu modernih metoda, edukaciju kadra i podizanje nivoa svijesti oralne higijene kod stanovništva, istaknuto je na Osmom međunarodnom simpozijumu stomatologa, koji je danas održan u Foči.

Na Kongresu, koji je održan na Medicinskom fakultetu u Foči, okupili su se brojni stručnjaci iz Makedonije, Srbije i Republike Srpske.

Predstavljena su najnovija naučna i tehnološka dostignuća u oblasti stomatologije, a razmijenjena su iskustava i znanja vodećih stručnjaka u toj oblasti.

Na skupu je navedeno da protetika, koja spada u jednu od najkreativnijih grana stomatologije, ide sve više u korak sa vremenom, te da uz pomoć modernih tehnologija sve efikasnije omogućava da se u isto vrijeme nadoknade izgubljeni zubi i ostvari najbolji estetski efekat.

Profesor Stomatološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu Ivica Stančić rekao je da su i pacijenti dobro upoznati o mogućnostima koje pruža savremena protetika i da je komunikacija sa pacijentima ključna za napredak ove grane stomatologije.

Učesnici su ukazali i da je veoma važno voditi računa o oralnoj higijeni od malena da ne bi došlo do primjene savremenih protetičkih metoda.

Stručnjaci kažu da mladi naraštaji imaju dosta razvijenu svijest o zdravlju zuba, a dječija stomatologija predstavlja i obavezan vid zdravstvene zaštite čije troškove pokrivaju javni fondovi.

Profesor Stomatološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu Dejan Marković istakao je da je najbolja preventiva zdrava ishrana.

„Način ishrane je ono što dovodi do karijesa i kada to shvatimo onda će nam svima biti mnogo lakše. Oni koji često i dugo jedu bilo koju hranu i zadržavaju je često u ustima imaju puno karijesa. Oni koji jedu brzo i ne jedu puno slatkiša ili ne često, uvijek imaju manje karijesa, bez obzira da li redovno prali ili ne prali zube“, objasnio je Marković.

Osim o značaju i savremenim procedurama u oblasti protetike i dječije stomatologije, na Simpozijumu je bilo riječi i o alergijskim reakcijama koje mogu da izazovu zubne proteze. Predavanje o ovoj problematici održao je Sašo Elenčevski, profesor Stomatološkog fakuleteta Univerziteta Svetih Kirila i Metodija u Skoplju.

Na skupu je istaknuto da se novine u praksi i teoriji moraju pratiti da bi stomatologija odgovorila zahtjevima pacijenata, te da je to i cilj ovakvih simpozijuma, na kojima se najnovija dostignuća predstavljaju učesnicima kroz interesantna predavanja i poster sesije.

Pomoćnik dekana Medicinskog fakulteta u Foči za Stomatološki odsjek Nikola Stojanović rekao je da na Simpozijumu učestvuju predavači sa stomatoloških fakulteta iz Beograda, Vojno-medicinske akademije, Skoplja, Banjaluke i Foče, te da je prvi put organizovana poster sesija.

„Povezivanje velikog broja stomatoloških centara u jednu cjelinu je pravi način da se pruži edukacija kolegama, da se prate trendovi u stomatologiji koja se rapidno razvija, a krajni cilj je da sve ono što može da se radi u svijetu može da se radi i na našim prostorima, odnosno da naši pacijenti budu korisnici najkvalitetnijih stomatoloških usluga“, naglasio je Stojanović.

Osmi simpozijum organizovali su Komora doktora stomatologije Republike Srpske i Medicinski fakultet u Foči.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare