Održan koncert Udruženja guslara i zavičajne pjesme

0
Održan koncert Udruženja guslara i zavičajne pjesme

ISTOČNO SARAJEVO – Udruženja guslara i pjevača zavičajne pjesme „Srđan Knežević“ Istočno Sarajevo večeras je svečano obilježilo svoju krsnu slavu Svetog Savu nastupom u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo.

Na večerašnjem koncertu nastupilo je oko 80 izvođača iz 12 gradova, od kojih šest guslara, 15 muških i ženskih pjevačkih grupa iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske, ali i glumica Jelena Todorović koja na večerašnji koncert došla iz Tuluza.

Predsjednik Udruženja Milenko Divljan rekao je Srni, uoči manifestacije, da je ovo četvrti koncert koje ovo udruženje priređuje za građane Istočnog Sarajeva, ali i za prijatelje iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske.

„Naše udruženje godišnje ima oko 30 nastupa u 12 gradova širom Balkana. Mi smo redovni gosti drugim pjevačkim udruženjima, tako da su večeras i nama te pjevačke grupe došle da uveličaju našu proslavu“, istakao je Divljan.

„Večeras prvi put imamo i specijalnog gosta – Milovana Ćuluma, koji će sa svojim unukom Nemanjom svirati tamburicu. Stigao nam je i naš cijenjeni član guslar Radivoje Vitomir koji će nastupiti sa dvojicom sinova“, rekao je Divljan.

On je dodao da Udruženje guslara i pjevača zavičajne pjesme „Srđan Knežević“, koncertima koji su tradicionalno dobro posjećeni, žele da prikaže srpsku narodnu tradiciju, te kako ta ista tradicija prelazi sa „đeda na unuka“, i na taj način se čuva od zaborava.

Divljan smatra da se mora još više raditi na popularizaciji srpske narodne pjesme, ali i tradicije u cjelini, jer, kako kaže, današnja omladina više zna o stranoj muzici i kulturi, nego o sopstvenoj.

Publici u Istočnom Novom Sarajevu večeras su se predstavili i zdravičari Miro Đačić iz Pljevalja i Dragoljub Stojanović iz Novog Goražda.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments