Održan koncert muzičkog sastava “Fenečki biseri”

0

ISTOČNO NOVO SARAJEVO – Na Trgu Republike Srbije u Istočnom Novom Sarajevu večeras je, u okviru manifestacije “Principovi dani”, održan cjelovečernji koncert muzičkog sastava “Fenečki biseri”, uz gostovanje vokalnog soliste Ane Ivanović.

“Fenečki biseri” izvode duhovnu, rodoljubivu, etno i tradicionalnu muziku, a repertoar im je obogaćen ruskim, makedonskim i grčkim pjesmama.

Grupa je osnovana u manastiru Fenek 27. oktobra 2017. godine, na Svetu Petku, slavu ovog hrama, uz blagoslov igumana Makarija. Utemeljivači su srednjoškolci i studenti braća Nikola, Stefan i Vasilije Anastasijević sa sestrom Zoricom, Nevenom Ristić i mnogobrojnim prijateljima.

Svi članovi sastava su muzički obrazovani.

U oktobru 2017. godine iguman manastira, arhimandrit, otac Makarije ujedinio je talente ovih mladih ljudi za muziku i dao ime ovom ansamblu. Sve od tada, do danas, oni sviraju i pjevaju u slavu Božiju.

Veoma je zapažen humanitarni rad “Fenečkih bisera”, a njihova velika ovogodišnja dostignuća su prvi snimljeni album i njihov do sada najveći koncert održan na Kolarcu, 9. maja.

“Fenečki biseri” imaju i svoju himnu “Pod zidom manastira Fenek”, čiji je tekst i melodiju napisao monah Damjan, a njihova dobrotvorna akcija nosi slogan “Na dar smo dobili, na dar i dajemo”, te publika ima priliku da ostavi novčani prilog ili neku drugu vrstu pomoći koja se uručuje školama i porodicama na Kosovu i Metohiji.

Više o aktivnostima i radu ovog muzičkog sastava zainteresovani mogu pronaći na njihovom “Fejsbuk” i “Instagram” profilu.

Gost na njihovom koncertu u Istočnom Sarajevu je muzička umjetnica iz Beograda Ana Ivanović.

Ivanovićeva je diplomirala na Muzičkoj akademiji u Istočnom Sarajevu, na Odsjeku za Crkvenu muziku i pojanje, nakon čega se vratila u Beograd i nastavila da se bavi muzikom kroz rad sa brojnim muzičkim ansamblima i kao rukovodilac hora.

Sutra, završenog dana manifestacije “Principovi dani” u Istočnom Novom Sarajevu, biće održana Konferencija beba sa početkom u 18.00 časova na Trgu Republike Srbije.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments