Održan koncert Indijskog „kralja struna“

0

ISTOČNO SARAJEVO  – Svjetski poznati muzičar Pandit Bajan Sopori, kojeg zovu kraljem struna, i njegova prateća grupa održali su večeras u Istočnom Sarajevu koncert tradicionalne indijske muzike u okviru večeri prijateljske Indije pod nazivom „Beskrajno nevjerovatna Indija“.

Organizator ove manifestacije je Srpsko prosvjetno i kulturno društvo /SPKD/ „Prosvjeta“ čiji je predsjednik LJubo Grković istakao da je danas veoma važan dan za kulturu Istočnog Sarajeva.

„Prvi put smo ugostili jedno ovako čuveno svjetsko muzičko ime, a istovremeno građanima smo predstavili i dio ljepote Indije. Vrlo je bitno da naši sugrađani steknu stvarnu sliku o jednoj lijepoj i prijateljskoj zemlji“, rekao je Grković.

Ambasador Indije za BiH sa sjedištem u Budimpešti Malaj Mišra istakao je da je Pandit Bajan Sopri, koji je majstor žičanog instrumenta santori, sa svojim pratećom grupom prvi put u ovom dijelu svijeta.

„Imali su seriju koncerata i večerašnjim u Istočnom Sarajevu završavaju turneju u ovoj zemlji. Ovo je, nadam se, prvi korak u zbližavanju kultura Indije i vaše zemlje, ali istovremeno i način stvaranja jačih veza“, poručio je Mišra.

Indijski ambasador je izrazio nadu da će uskoro biti potpisan i sporazum o kulturnoj saradnji, što će otvoriti vrata i za realizaciju drugih projekata iz oblasti kulture.

Muzičar Pandit Bajan Sopori rekao je novinarima da je očaran ljepotom ove zemlje koja ga podsjeća na rodni Kašmir.

„Kada sam došao u ovu zemlju padao je snijeg i toliko me podsjetilo na moj rodni Kašmir zimi da sam odmah osjetio vezu i pozitivnu energiju. Na koncertima sam zaista uživao jer je publika odgovarala na jedinstven način i uzvraćala nam pozitivnom energijom i vibracijama“, naveo je on.

Prije koncerta tradicionalne indijska muzike prikazan je i kratki dokumentarni film o osnovnim karakteristikama ove mnogoljudne zemlje.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare