Održan koncert flamenko muzike

1

Vrhunski flamenko gitarista Heronimo Maja iz Madrida i pjevačica Merita Bavčić održali su na Palama koncert flamenko muzike. Milica Božić, direktor Jezičkog centra „IN“ koji je organizator sinoćnjeg koncerta, ističe da je do saradnje sa flamenko gitaristom iz Madrida došlo sasvim slučajno.

„Sve je počelo kao ideja za promociju španskog jezika i kulture. Slučajno smo se upoznali, Heronimo je jedan od najvećih živih flamenko gitarista, a Merita je djevojka koja živi u Sarajevu i njih dvoje su se slučajno upoznali“, navodi Božićeva.

Ona dodaje da oni zajedno rade na projektu „Flamenko Balkaniko“, koji je fuzija flamenka sa balkanskom muzikom, uz podršku Ambasade Španije u BiH.

Božićeva navodi da se u centru „In“ mogu učiti engleski jezik, njemački, italijanski, ruski, francuski i španski.

„Španski zato što smo ga ponovo oživjeli, i predavač je profesorica koja je diplomirala u Španiji. Taj jezik je bio aktuelan kod nas prije 10 godina kada su bile popularne španske sapucine, i onda je zanemaren. On je drugi jezik po broju govornika u svijetu, tako da nam je cilj da ovim koncertom promovišemo taj jezik i kulturu uopšte“, rekla je Božićeva.

Ona je zahvalila gradonačelniku Istočnog Sarajeva Nenadu Vukoviću i načelnicima opština Pale i Istočno Novo Sarajevo, Bošku Jugoviću i LJubiši Ćosiću, koji su pomogli pri organizaciji koncerata.

Španski flamenko gitarista Heronimo Maja rekao je da će projekat da ujedini dvije kulture na polju muzike, koje nose istu emociju i isti osjećaj, te dodao da ljudi na ovom prostoru imaju srce i toplu krv što je veoma slično sa ljudima u Španiji.

„Ovdje se osjećan odlično. Vidim da su se u vašim krajevima razne epohe promijenile za vrlo kratko vrijeme. Zaljubljen sam u pejzaž ovdje i koristim ovu priliku da stvaram. Ovdje ću sigurno doći ponovo i cilj mi je da napravim album fuzije flamenka i balkanske muzike“, kaže Maja.

Prema njegovim riječima, paljanskoj publici se predstavio srcem te je svoju dušu pokazao kroz emocije.

Vokalni solista Merita Bavčić kaže da je otišla u Španiju sa namjerom da nauči flamenko muziku, jer ima mnogo sličnosti sa ovdašnjom tradicionalnom muzikom.

Bavčićeva pojašnjava da ju je Heronimo čuo slučajno kako pjeva sevdah i rekao da se 35 godina bavi muzikom, ali da nikada nije čuo ništa slično. „Naša saradnja je počela slučajno i krenula nestabilno, ali kako je vrijeme prolazilo, on je pokazivao sve veće interesovanje da dođe u BiH. Prvi put je došao prošle godine i napravili smo tri koncerta“, kaže Bavčićeva.

Ona je navela da su do sada nastupali u Banjaluci, Sarajevu i Konjicu, gdje su imali odličan odziv publike, i da nastavljaju dalje saradnju i pripremaju se za osnivanje albuma na proljeće, te zahvalila Ambasadi Španije u BiH koja je podržala ta tri koncerta, i što dalje pruža podršku.

Heronimo Maja je vrhunski španski flamenko gitarista iz Madrida, a potiče iz porodice sa tradicijom sviranja flamenka dugom oko 100 godina.

Ovaj umjetnik je praunuk čuvenog Ramona Montoje, gitariste koji važi za začetnika virtuozne flamenko gitare. Otac mu je Felipe Maja gitarista pedagog i izvođač.

Gitaru je počeo svirati sa četiri godine, sa sedam godina je održao prvi koncert u Madridu, a već sa 11 godina je postao virtuoz na gitari i dijelio scenu sa doajenima flamenko muzike.

Smatra se jednim od najboljih gitarista Španije. Nastupao je u NJujorku, Madridu, Londonu, Amsterdamu, Singapuru, te na mnogim drugim poznatim mjestima na svijetu.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
1 Коментар
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Savršeno, savršeno, savršeno