Održan Javni forum u organizaciji NDI

0

Sinoć je u Kulturnom centru Pale održan Javni forum u organizaciji Nacionalng demokratskog instituta (NDI), američke nevladine organizacije koja ima svoj ogranak i u BiH, na kojem su učestvovali kandidati na predstojećim Lokalnim izborima.

Na forumu su učestvovali kandidati za odbornike u Skupštini opštine Pale iz SNSD, SDS, PDP, Pokret za naš grad, DNS i SNS. Građani Pala nisu često u prilici da na javnim skupovima postavljaju pitanja političarima koji zastupaju njihove interese, i ovo je bila mogućnost za direktan kontakt, ispred očiju i ušiju lokalne javnosti.

 
Atmosfera u sali Kulturng centra je bila korektna, a dio zasluga ide i voditeljici foruma g-đi Sanji Vlaisavljević koja je na završetku događaja izjavila da je ovo bio najuspješniji forum od nekoliko do sada održanih. Međutim, bilo je i varnica između kandidata, ali i otvorenog nezadovoljstva pojedinih građana prema stavovima iznesenim od strane političkih kandidata. Između ostalog raspravljalo se o programima otvaranja novih radnih mjesta, razvoju turizma, mogućnostima za otvaranje malih i srednjih preduzeća kao i odnosu prema mladim ljudima i mogućnostima njihovog zapošljavanja.


Pitanja građana su bila usmjerena više prema dosadašnjoj vlasti i postignutim rezultatima, kao i traženju rješenja za parkove i dječija igrališta, poštovanju kriterijma prilikom novih zapošljavanja, smanjivanja troškova u administraciji, itd…

Ako se naše društvo još uvijek nalazi u tranziciji prema demokratiji onda možemo reći da je ovaj skup bio još jedan korak ka željenom cilju.

(R.Ž. / www.palelive.com)
Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments