Održan info-dan o kulturnom turizmu i nasljeđu

1

Na Ekonomskom fakultetu na Palama danas je održan info-dan na kojem su predstavljeni ciljevi, rezultati i važnost projekta „Jačanje kapaciteta za promjene u turizmu na zapadnom Balkanu – izgradnja kompetencija za menadžment baština i kulturnog turizma – Kultura zapadni Balkan“.

„Kultura zapadni Balkan“ jedan je od 147 projekata čije finansiranje je odobreno u okviru „Erazmus plus projekta“ i u čijoj primjeni učestvuje i Univerzitet u Istočnom Sarajevu.

Rukovodilac projekta „Kultura zapadni Balkan“ Branislav Mašić rekao je novinarima da je projekat osmišljen u okviru saradnje EU i zemalja regiona i da bi trebalo da traje tri godine.

„Ukupna vrijednost projekta je oko 769.000 evra, od čega se na Univerzitet u Istočnom Sarajevu odnosi 79.000 evra, a od tog iznosa oko 35.000 evra je vrijednost opreme koja će biti u funkciji za edukaciju kadrova iz oblasti turizma, sa akcentom na nasljeđe i kulturni turizam“, naveo je Mašić.

On kaže da bi ovaj projekat trebalo da do 2019. godine i završio bi se sa master programima iz oblasti upravljanja u kulturnom turizmu i nasljeđu.

Mašić je predstavio i program cjeloživotnog učenja koji će biti pokrenut 8. decembra na Ekonomskom fakultetu na Palama Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

„Želim da pozovem sve one koji rade u oblasti turizma, ali i ostale da se odazovu ovom programu. Oni će pohađati sedam kurseva iz oblasti marketinga, menadžmenta, finansiranja proizvoda kulturnog turizma, kulturnog nasleđa…“, rekao je Mašić.

Prorektor za međunarodnu saradnju i osiguranje kvaliteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Dejan Bokonjić rekao je da je ovo prvi projekat iz oblasti kulturnog turizma i nasleđa na ovom univerzitetu.

„Ideja projekta je da se akcenat stavi na kulturno nasleđe, turizam i promociju kulturnog turizma, s obzirom da se u BiH kulturna nasljeđa ne koriste i ne promovišu na pravi način“, rekao je Bokonjić.

Univerzitet u Istočnom Sarajevu je jedan od 13 partnera koji učestvuje u primjeni ovog projekta čiji je nosilac Univerzitet u Novom Sadu.

Erazmus plus projekti za jačanje sposobnosti u visokom obrazovanju finansirani su u okviru programa EU, a projekat „Kultura zapadni Balkan“ u fokus stavlja kulturni turizam kao posebnu oblast turizma koja se bavi dubokim kulturološkim iskustvom pojedinca bilo na estetskom, intelektualnom, emocionalnom ili psihološkom nivou.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
1 Komentar
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

preslatki ste 🙂