Održan drugi ciklus radionica – trening vršnjačkih edukatora

0

U okviru projekta „Mladi u akciji – razvijanje i sprovođenje programa za suzbijanje maloljetničke delinkvencije“ na Palama je održan drugi ciklus radionica u okviru treninga vršnjačkih edukatora za učenike Srednjoškolskog centra Pale.

„Forum teatar iz Istočnog Sarajeva nastavlja da edukuje mlade s ciljem suzbijanja maloljetniče delinkvencije u okviru ovog projekta, čija je realizacija pokrenuta u Srednjoškolskom centru Pale početkom novembra prošle godine s ciljem promocije zdravog načina života i podizanja svijesti o rodnoj ravnopravnosti kod mladića i djevojaka, edukacijom o temama koje imaju veliki društveni značaj“, kaže za Srnu koordinator projekta Aleksandra Mitrić Štifanić.

Prema njenim riječima, ovaj projekat predstavlja strategiju za izgradnju i rješavanje važnih životnih problema mladih u periodu njihovog prelaska u doba rane zrelosti.

Ona naglašava da su mladi vršnjački edukatori, članovi Kluba mladih koji je formiran u okviru projekta, tokom decembra prošli prvi ciklus edukacije o temama „Rod i pol“, „Šta je nasilje?“ i „Etiketiranje“.

Teme drugog ciklusa projekta, odnosno završnog treninga za vršnjačke edukatore su „Od nasilja do poštovanja u intimnim vezama“, „Šta su droge, razgovor o alkoholu i alkoholizmu“, te „Zdravlje, polno prenosive bolesti HIV i AIDS“, nakon čega će vještine prezentovanja edukatori pokazati putem radionica u školi, prenoseći stečeno znanje svojim vršnjacima.

„Posebno je značajna saradnja sa Asocijacijom `Iks-ipsilon` iz Sarajeva čiji su lideri i treneri vršnjačkih edukatora sa dugogodišnjim iskustvom na polju edukacije i prevencije nasilja među mladićima i djevojkama u BiH Amer DŽekman i Feđa Mehmedović. Oni su kroz prvi i drugi ciklus edukacije mlade vršnjačke edukatore obučili i osnažili da hrabro krenu u ovu značajnu misiju“, ističe Štifanićeva.

Prema njenim riječima, prilikom realizacije edukativnih aktivnosti projekta primjenjuje se Program „Ipsilon – inovativni pristup u prevenciji rodno zasnovanog nasilja i promociji zdravih životnih stilova kod mladića i djevojaka“, kroz vršnjačku edukaciju.

Program „Ipsilon“ fokusiran je na rješavanje pitanja rodne nejednakosti, praksi štetnih po zdravlje i nasilje u svakodnevnom životu mladića i djevojaka od 14 do 19 godina u školama i lokalnoj zajednici.

„U okviru rada Kluba mladih do sada su realizovane i dvije novinarske radionice, na kojima su se članovi upoznali o osnovnim novinarskim formama izražavanja i kako se pišu vijesti, saopštenja, informacije, intervjui, te kako prepoznati lažnu vijest u medijima. Voditelj radionice je Ognjen Begović, novinar Novinske agencije Republike Srpske – SRNA“, navodi Štifanićeva.

Ona najavljuje da će u narednom periodu, u okviru Kluba mladih biti realizovane video i kreativne radionice, s ciljem kvalitetnijeg i kreativnijeg sprovođenja slobodnog vremena mladih u Palama.

Cilj formiranog Kluba mladih jeste da pozitivno djeluje u školi i lokalnoj sredini, a svojim aktivnostima pokaže koliko su loše navike štetne za mlade ljude, kako ih promijeniti edukacijom i osmišljenim aktivnostima.

Drugi ciklus radionica u okviru treninga vršnjačkih edukatora za učenike Srednjoškolskog centra Pale održan je proteklog vikenda u Pres-centru Sportskog centra „Peki“ na Palama.

(www.palelive.com/Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare