Održan drugi ciklus radionica – trening vršnjačkih edukatora

0

U okviru projekta “Mladi u akciji – razvijanje i sprovođenje programa za suzbijanje maloljetničke delinkvencije” na Palama je održan drugi ciklus radionica u okviru treninga vršnjačkih edukatora za učenike Srednjoškolskog centra Pale.

“Forum teatar iz Istočnog Sarajeva nastavlja da edukuje mlade s ciljem suzbijanja maloljetniče delinkvencije u okviru ovog projekta, čija je realizacija pokrenuta u Srednjoškolskom centru Pale početkom novembra prošle godine s ciljem promocije zdravog načina života i podizanja svijesti o rodnoj ravnopravnosti kod mladića i djevojaka, edukacijom o temama koje imaju veliki društveni značaj”, kaže za Srnu koordinator projekta Aleksandra Mitrić Štifanić.

Prema njenim riječima, ovaj projekat predstavlja strategiju za izgradnju i rješavanje važnih životnih problema mladih u periodu njihovog prelaska u doba rane zrelosti.

Ona naglašava da su mladi vršnjački edukatori, članovi Kluba mladih koji je formiran u okviru projekta, tokom decembra prošli prvi ciklus edukacije o temama “Rod i pol”, “Šta je nasilje?” i “Etiketiranje”.

Teme drugog ciklusa projekta, odnosno završnog treninga za vršnjačke edukatore su “Od nasilja do poštovanja u intimnim vezama”, “Šta su droge, razgovor o alkoholu i alkoholizmu”, te “Zdravlje, polno prenosive bolesti HIV i AIDS”, nakon čega će vještine prezentovanja edukatori pokazati putem radionica u školi, prenoseći stečeno znanje svojim vršnjacima.

“Posebno je značajna saradnja sa Asocijacijom `Iks-ipsilon` iz Sarajeva čiji su lideri i treneri vršnjačkih edukatora sa dugogodišnjim iskustvom na polju edukacije i prevencije nasilja među mladićima i djevojkama u BiH Amer DŽekman i Feđa Mehmedović. Oni su kroz prvi i drugi ciklus edukacije mlade vršnjačke edukatore obučili i osnažili da hrabro krenu u ovu značajnu misiju”, ističe Štifanićeva.

Prema njenim riječima, prilikom realizacije edukativnih aktivnosti projekta primjenjuje se Program “Ipsilon – inovativni pristup u prevenciji rodno zasnovanog nasilja i promociji zdravih životnih stilova kod mladića i djevojaka”, kroz vršnjačku edukaciju.

Program “Ipsilon” fokusiran je na rješavanje pitanja rodne nejednakosti, praksi štetnih po zdravlje i nasilje u svakodnevnom životu mladića i djevojaka od 14 do 19 godina u školama i lokalnoj zajednici.

“U okviru rada Kluba mladih do sada su realizovane i dvije novinarske radionice, na kojima su se članovi upoznali o osnovnim novinarskim formama izražavanja i kako se pišu vijesti, saopštenja, informacije, intervjui, te kako prepoznati lažnu vijest u medijima. Voditelj radionice je Ognjen Begović, novinar Novinske agencije Republike Srpske – SRNA”, navodi Štifanićeva.

Ona najavljuje da će u narednom periodu, u okviru Kluba mladih biti realizovane video i kreativne radionice, s ciljem kvalitetnijeg i kreativnijeg sprovođenja slobodnog vremena mladih u Palama.

Cilj formiranog Kluba mladih jeste da pozitivno djeluje u školi i lokalnoj sredini, a svojim aktivnostima pokaže koliko su loše navike štetne za mlade ljude, kako ih promijeniti edukacijom i osmišljenim aktivnostima.

Drugi ciklus radionica u okviru treninga vršnjačkih edukatora za učenike Srednjoškolskog centra Pale održan je proteklog vikenda u Pres-centru Sportskog centra “Peki” na Palama.

(www.palelive.com/Srna)

Postavi komentar

  Pretplatite se  
Obavjesti me o