Održan 9. Međunarodni svetosavski koncert

0

ISTOČNO SARAJEVO – Udruženje guslara i pjevača zavičajne pjesme „Srđan Knežević“ organizovalo je u Istočnom Sarajevu 9. Međunarodni Svetosavski kocert, na kojem su nastupili brojni guslari, frulaši, glumci, pjesnici, te izvorne pjevačke grupe iz 15 gradova Republike Srpske i Crne Gore.

Predsjednik Udruženja Milenko Divljan rekao je novinarima da na večerašnjem koncertu učestvuje 10 muzičkih i šest pjevačkih grupa, sedam guslara, od kojih četvorica mladih, nekoliko frulaša, glumica Jelena Čović iz Istočne Ilidže i jedan mladi harmonikaš sa Sokoca.

Divljan je rekao da je veoma izazovno organizovati ovakav koncert jer je potrebno više od 4.000 KM, što je za ovo udruženje mnogo novca, s obzirom da nisu na budžetu nijedne opštine, ali da im želja da sačuvaju sjećanje na legendarnog komandanta jedinice „Beli vukovi“ Srđana Kneževića pomaže da istraju.

On je dodao da su organizaciju koncerta podržali opština Istočno Novo Sarajevo i Kalinovik, dok su preostala sredstva obezbijeđena novcem od članarina i prilozima nekolicine donatora.

Divljan je naglasio da su u ovom udruženju organizovali malu školu guslara kako bi tradicionalnu muziku i instrumente sačuvali od izumiranja, te da će se prvi đaci predstaviti publici večeras.

On je naveo da je za Vaskrs predviđen specijalni program u slavu 12 poginulih guslara, koji su živote dali braneći Republiku Srpsku, te da se nada da će snimiti i film o njima, koji će biti prikazivan širom Srpske.

Vođa ženske grupe Udruženja „Srđana Kneževića“ Radmila Prstojević rekla je da cijelo udruženje broji oko 30 članova, a pjevačka grupa devet žena, te da će večerašnji nastup biti posvećen Svetom Savi.

Šesnaestogodišnji guslar Lazar Vitomir iz Han Pijeska smatra da ovakve manifestacije imaju veliki značaj, a publici će se predstaviti s pjesmom o ljubavi „Rada s Romanije“.

Član Guslarskog društva „Starina Novak“ sa Pala Stefan Gavrilović rekao je da će večeras odguslati pjesmu „Sveti Sava“ u osmercu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare