Održan 29. memorijalni pohod na Bjelašnicu

0

SOKOLAC – Članovi Planinarskog društva „Glasinac“ sa Sokoca učestvovali su proteklog vikenda na 29. memorijalnom pohodu na Bjelašnicu koji je organizovan povodom 55 godina od tragične smrti sedam planinara na ovoj planini.

Ovaj memorijalni pohod već 23 godine organizuju članovi Planinarskog kluba „Železničar“ iz Beograda u saradnji sa Hrvatskim planinarskim društvom „Bjelašnica 1923“.

Ove godine je na memorijalnom pohodu učestvovalo oko stotinjak planinara iz Beograda, Zrenjanina, Novog Sada, Novog Pazara, Tuzle, Sarajeva i Foče, kao i članovi Hrvatskog planinarskog društva „Bjelašnica 1923“, te planinarskih društava „Trebević“ i „Glasinac“.

Vođa puta grupe planinara sa Sokoca Željko Delić rekao je Srni da pohod na Bjelašnicu za njih predstavlja poseban događaj, budući da je organizovan u znak sjećanja na sedam planinara koji su prije 55 godina smrtno stradali na toj planini.

On podsjeća da, u noći između 1. i 2. decembra 1962. godine, u strašnoj mećavi pri udarima vjetra od 150 kilometara na čas, mladi planinari iz Zemuna i Sarajeva, u dobi od 15 do 19 godina, nisu uspjeli da nađu zgradu opservatorije na samom vrhu planine.

„Pronađeni su 150 do 300 metara od zgrade opservatorije u zagrljaju bijele smrti“, podsjetio je Delić.

On ističe da su sedmorica stradalih planinara došli na Bjelašnicu da za potrebe „Filmskih novosti“ snime serijal upravo o bijeloj smrti.

„Grupa od 11 planinara sa tog pohoda se razdvojila na planini Čvrsnici i spasila dolaskom u selo Milišiće, na južnim padinama Bjelašnice, a manja grupa je nastavila ka vrhu“, kaže Delić.

Vođa ekipe sokolačkih planinara ističe da pohod na Bjelašnicu prošlog vikenda nije bio nimalo lak, jer je trebalo savladati veliku visinsku razliku, uz smanjenu vidljivost na tridesetak metara, jake udare vjetra i sve dublji snijeg na vrhu planine.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare