Održan 12. muzički festival slijepih i slabovidih lica

0
Održan 12. muzički festival slijepih i slabovidih lica

ISTOČNO SARAJEVO – Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo LJubiša Ćosić otvorio je večeras 12. muzički festival kojeg su povodom obilježavanja Međunarodnog dana bijelog štapa – Svjetskog dana slijepih, organizovali u Istočnom Sarajevu Savez slijepih Republike Srpske i Gradska organizacija slijepih i slabovidih Istočno Sarajevo.

Izražavajući zadovoljstvo što je opština Istočno Novo Sarajevo domaćin ovog muzičkog festivala načelnik Ćosić je istakao izrazitu saradnju koju ova lokalna zajednica, kao i sve ostale opština u gradu Istočno Sarajevo, imaju sa Gradskom organizacijom slijepih i slabovidih i njenim predsjednikom Momirom Ašonjom.

Ćosić je izrazio i zadovoljstvo što u Republici Srpskoj postoji organizovani sistem kroz koji se vodi računa o potrebama slijepih i slabovidih lica najavljujući da opština Istočno Novo Sarajevo iduće godine planira ulaganja u infrastrukturu s ciljem da se licima sa invaliditetom olakša kretanje.

Predsjednik Saveza slijepih Republike Srpske Branko Suzić rekao je da je zadovoljstvo što Savez, povodom Međunarodnog dana bijelog štapa, u Istočnom Sarajevu priređuje svoju centralnu kulturnu manifestaciju.

„Tradicionalno svake druge godine organizujemo ovakve manifestacije i današnja je 12. po redu. Drago nam je i da ugostimo predstavnike Saveza slijepih Srbije“, rekao je Suzić.

On je izrazio nadu da će uskoro biti rješen problem pristupačnosti slijepih i slabovidih lica kulturnim i javnim institucijama.

Predsjednik Gradske organizacije slijepih i slabovidnih Istočno Sarajevo Momir Ašonja rekao je da ova manifestacija predstavlja najbolji način za integraciju lica sa invaliditetom u društvene tokove.

Sekretar Gradske organizacije slijepih i slabovidnih Istočno Sarajevo Jovica Mijativić je rekao da su arhitekonske barijere na pojedinim objektima, ali i nedefinisano stanje u socijalnoj zaštiti slijepih i slabovidih, praktični problemi sa kojima se svakodnevno susreću članovi ovog udruženja.

„Činimo sve na socijalizaciji slijepih i slabovidih lica, kako bismo ih uključili u različite kulturene i sportske manifestacije. Mnogo nam znači i odjeljenje za slijepa i slabovida lica Matične biblioteke Istočno Sarajevo“, dodao je Mijatović.

Tokom festivala publici se predstavilo 12 izvođača iz Srpca, Gradiške, Novog Grada, Dervente, Bijeljine, Banjaluke, Trebinja i Teslića, a u revijalnom dijelu učestvovali su aforističar iz Rogatice Milad Obrenović, humorista Milovan Jevtović sa Pala, kao i poznati književnik Petar Aškraba Zagorski.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare