Odobreno proširenje budžeta za Univerzitet u Istočnom Sarajevu

0

Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović i ministar prosvjete i kulture Dane Malešević informisali su predstavnike Univerziteta u Istočnom Sarajevu da je Vlada odobrila proširenje operativnog budžeta za ovu ustanovu kako bi mogla funkcionisati i izmirivati materijalne troškove, jer iz vlastitih sredstava servisira kredit za studentske domove na Palama.


Cvijanovićeva i Malešević razgovarali su danas sa rektorom Univerziteta Radoslavom Grujićem, predstavnicima Unije studenata Republike Srpske i studentskih parlamenata oba javna univerziteta o aktuelnim pitanjima u visokom obrazovanju.

Ministarstvo prosvjete i kulture formiralo je komisiju za pripremu tenderske dokumentacije i objavljivanje tendera za opremanje studentskih domova u Banjaluci, Foči i Palama, kao i Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u Foči, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Ministarstvo je ranije zatražilo projekte opremanja ovih ustanova od Univerziteta u Banjaluci i Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

U Ministarstvu podsjećaju da je u toku izgradnja Četvrtog paviljona Studentskog centra „Nikola Tesla“ u Banjaluci, gdje je planiran smještaj 280 studenata i Studentskog doma u Foči, gdje će biti smješteno 360 studenata, dok su na Palama već izgrađena dva nova objekta studentskog doma za smještaj 600 studenata.

Opremanjem ovih ustanova, Vlada Republike Srpske i Ministarstvo prosvjete i kulture omogućiće studentima da od naredne akademske godine budu smješteni u nove domove.

Malešević će naredne sedmice održati sastanak sa rektorima i predsjednicima upravnih odbora Univerziteta u Banjaluci i Univerziteta u Istočnom Sarajevu, kao i predstavnicima studentskih organizacija, na kome će biti razmatrano pitanje školarina za narednu akademsku godinu, s obzirom da javni univerziteti još nisu dostavili Ministarstvu prijedloge o visini školarina, a u javnosti su se pojavile različite informacije o tome.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare