Odluku o naplaćivanju predškolskog donosi ustanova koja provodi program

0

Odluku o naplaćivanju predškolskog programa za djecu u godini pred polazak u školu donosi isključivo ustanova koja provodi program radi pokrivanja troškova ishrane, smještaja i zbrinjavanja djece, što je slučaj i sa predškolskom ustanovom na Palama, gdje se mjesečno naplaćuje po 30 maraka.


U Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske Srni je rečeno da u skladu sa Zakonom o predškolskom vaspitanju i obrazovanju djeca ostvaruju pravo na besplatan vaspitno-obrazovni program, što uključuje bruto obaveze za vaspitno-obrazovne radnike i nabavku didaktičkog materijala, a isključuje obezbjeđivanje ishrane, smještaja i zbrinjavanja djece u ustanovama.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija rekao je Srni da je Vlada Srpske obezbijedila sredstva za provođenje predškolskog programa u trajanju od tri mjeseca.

“Svake godine organizujemo dva programa, a drugi uz pomoć Unicefa koji investira više od 250.000 KM za program rani rast i razvoj gdje se, uglavnom, marginalizovane grupe učenika predškolskog uzrasta uključuju u rad u tromjesečnom periodu”, pojasnio je Mutabdžija.

On je naglasio da je, putem ova dva programa, obuhvaćeno više od 4.000 djece i da se na taj način ostvaruje veliki obuhvat djece koja prolaze vaspitno-obrazovne ustanove u godini pred polazak u školu, odnosno njih oko 40 odsto.

Direktor obdaništa “Bubamara” na Palama, koje provodi projekat predškolskog obrazovanja Miodrag Ćirić rekao je Srni da ova ustanova nije obuhvaćena projektom Unicefa koji obezbjeđuje sredstva za vaspitno-obrazovne radnike i nabavku didaktičkog materijala, kao i sredstva za smještaj i zbrinjavanje djece, zbog čega se na Palama predškolsko plaća 30 KM mjesečno.

Ćirić je naveo da projektom Vlade Republike Srpske, kojim su oni obuhvaćeni, nisu obezbijeđena sredstva za smještaj i boravak djece.

On je napomenuo da je obdanište obezbijedilo besplatno predškolsko obrazovanje za 30-oro djece čiji su roditelji nezaposleni ili koja potiču iz višečlanih porodica.

Ćirić je rekao da je ovim projektom na Palama obuhvaćeno 96 djece.

Realizacija programa predškolskog obrazovanja počela je 4. marta i trajaće do 31. maja.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments