Odluka o mogućnosti imenovanja drugog potpredsjednika

0

ISTOČNO SARAJEVO – Skupština grada Istočno Sarajevo usvojila je danas Odluku o dopuni Statuta grada, kojom se precizira da Skupština može imati dva potpredsjednika, ali pod uslovom da nisu iz istog konstitutivnog naroda ili iz grupe ostalih.

Za ovu odluku odbornici opozicionog SNSD-a smatraju da je pokušaj skupštinske većine da na mjesto drugog potpredsjednika imenuje trenutnog predsjednika Skupštine opštine Trnovo Behiju Mulaosmanović.

Predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Miroslav Lučić rekao je novinarima nakon sjednice da je izmjena Statuta urađena s ciljem usklađivanja sa zakonom o lokalnoj samoupravi Republike Srpske, te da će gradske vlasti raspravljati o tome da li ima potrebe da se to mjesto popuni.

On je dodao da trenutno nema planova da to mjesto bude popunjeno.

Lučić je naglasio da je skupštinska većina podržala novi Zakon o gradu Istočno Sarajevo, koji je nedavno usvojila Narodna skupština Republika Srpske, ali da imaju određenu dozu sumnje da li će biti sprovodiv, odnosno da li je usklađen sa Izbornim zakonom BiH.

„Ovaj Statut i Poslovnik siguno će biti usklađen sa novim zakonom u roku od šest mjeseci, ako postane važeći“, rekao je Lučić.

Odgovarajući na pitanje novinara o promjeni skupštinske većine, Lučić je rekao da trenutna većina funkcioniše, te da smatra da će u istom sastavu ostati do narednih lokalnih izbora.

Odbornik SNSD-a Dejan Šešelj rekao je da je stav ove stranke da je dopuna Statuta grada bespotrebna, te da je, ukoliko je i bilo nekih zahtjeva, to trebalo uraditi kroz Zakon o gradu Istočno Sarajevo.

„Očigledno da se gradske vlasti nisu dovoljno uključile oko pisanja ovog zakona, jer takvi prijedlozi nisu došli do SNSD-a, koji je i uradio prijedlog zakona i stavio ga u skupštinsku proceduru“, istakao je Šešelj.

Prema njegovim riječima, stav SNSD-a je da je gradska uprava već duži niz godina veliki potrošač, te da će imenovanje drugog potpredsjednika građane Istočnog Sarajeva koštati oko 50.000 KM bruto.

„Smatramo da je ovo mjesto namješteno za Behiju /Mulaosmanović/ koja bi u narednom periodu mogla biti postavljena na to mjesto, ukoliko bi joj skupštnska većina u Trnovu /predvodi je SNSD/ izglasala nepovjerenje, što neće biti urađeno, pa neće biti potrebe da je postavljaju na to mjesto“, naglasio je Šešelj.

Šešelj je dodao i da SNSD brine i činjenica da Gradska uprava usko sarađuje i nudi ustupke drugim konstitutivnim narodima, dok Srbi u Federaciji BiH ne mogu da ostvare svoja prava.

„Nemamo ništa protiv dogovora. Poštujemo svakog građanina, ali je ovo definitivno licemjerstvo koje će građani Istočnog Sarajeva platiti 50.000 KM, za osobu koja za četiri godine mandata neće raditi ništa, već joj samo može biti dosadno“, rekao je Šešelj.

On je rekao da će direktnim izborom gradonačelnik Istočnog Sarajeva u budućnosti imati legitimitet i legalitet da bude predstavnik svih građana.

„Ne smije više da nam se desi situacija da neko sa stotinu glasova, ko nije prošao za odbornika u svoj lokalnoj zajednici, dođe na mjesto gradonačelnika“, zaključio je Šešelj.

Na današnjoj sjednici prihvaćen je izvještaj o funkcionisanju javnog gradskog prevoza sa prijedlogom mjera za poboljšanje, među kojima je donošenje strategije javnog gradskog saobraćaja.

Skupština grada usvojila je odluku o davanju saglasnosti za postupak promjene-pripajanja „Medija marketa“ Pale – Televizija „OSM“ matičnom preduzeću „Gradski radio“ Istočno Sarajevo.

U obrazloženju odluke navedeno je da je javno preduzeće „Gradski radio“ Istočno Sarajevo 15. januara upisano u sudski registar kao vlasnik 100 odsto udjela u privrednom društvu „Medija market“ Pale – Televizija „OSM“.

Odbornici su prihvatili i informaciju o preventivnom djelovanju protiv zloupotrebe droge i opojnih sredstava i o stanju u oblasti sporta na području grada.

Donesena je i odluka o prenosu prava vlasništva na opremi video-nadzora na opštine u sastavu grada i prenosu vlasništva nad medicinskom opremom.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare