Odluka o kreditnom zaduženju opštine za 4.500.000 KM

0

SOKOLAC – Skupština opštine Sokolac podržala je odluku prema kojoj se opština kreditno zadužuje u iznosu od 4.500.000 KM.
Načelnik opštine Milovan Bjelica pojasnio je novinarima da je odluka o zaduženju donesena da bi izvršili restrukturisanje obaveza prema dosadašnjim kreditima koji iznose oko 2.419.582 KM, koji su u prethodnom periodu podignuti po većim kamatama, između šest i devet procenata.

On je dodao da je jedan od razloga uzimanja kredita i reprogram obaveza prema Poreskoj upravi za radnike lokalne uprave.

„Mi smo do sada imali rate od oko 65.000 KM, a sada bi imali negdje oko 40.000 KM, što znači da bi nam između 15.000 KM i 20.000 KM bila manja rata“, kaže Bjelica.

On tvrdi da je opštine Sokolac stekla uslove za kreditno zaduženje i da već danas ulazi u proceduru za izbor najpovoljnijeg ponuđača.

Odbornici opozicinog SNSD-a bili su protiv ovog zaduživanja, jer su mišljenja da neće ništa novo donijeti opštini Sokolac.

Odbornik SNSD-a Mirko Čolović kaže da je novo kreditno zaduženje samo krpljenje „crnih rupa“, izmirivanje nagomilanih dugova i da nijedna marka neće otići na razvojne projekte opštine.

Načelnik Odjeljenja za privredu i finansije opštine Mitar Pržulj je novo kreditno zaduženje od 4.500.000 KM obrazložio potrebom da se 2.419.582 KM iskoriti za otplatu ranijih kredita.

„Iznos od 485.257 KM namijenjen je za otplatu glavnice poreskih obaveza po rješenju Poreske uprave o odgađanju plaćanja za opštinu Sokolac, Centar za socijalni rad, Ustanovu za predškolsko vaspitanje i obrazovanje i Ustanovu za kulturu“, pojasnio je Pržulj.

Na današnjoj sjednici Skupštine opštine Sokolac rečeno je da će kreditom za obrtna sredstva u iznosu od 1.595.160 KM biti finansirane prenesene obaveze iz ranijeg perioda.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare