Odlični rezultati projekta “Dnevni boravak”

0

Udruženje za pomoć djeci i omladini sa posebnim potrebama “Sunce” sa Pala ostvarilo je odlične rezultate projektom “Dnevni boravak”, u okviru koga već osam mjeseci pedagog, psiholog, defektolog i logoped uspješno rade sa djecom na području ove lokalne zajednice.

Menadžer projekta i predsjednik Udruženja “Sunca” Milenko Vujinović rekao je da na Palama godinama nije radio logoped, te da je u ovoj godini evidentirano 191 djete sa nekim od govornih problema.

Vujinović na konferenciji za novinare povodom realizacije projekta “Dnevni boravak” naveo da je defektolog radio sa 13 djece i omladine, koji svakodnevno borave u Udruženju.

On je naglasio da su predstavnicima Razvojnog programa UN /UNDP/ poslali zahtjev da im produže trajanje projekta još dva mjeseca, do kraja marta, što bi bilo veoma značajno zbog ostvarenih rezultata, a imalo bi koristi za sve učesnike.

Prema njegovim riječima, konačan cilj projekta bio bi zaposlenje defektologa, pedagoga, psihologa i logopeda.

Vujinović je rekao da su u petak sa predstavnicima opštinske uprave i Centra za socijalni rad, kao i predstavnicima Osnovne škole “Pale” i Doma zdravlja održali okrugli sto o daljem radu Dnevnog boravka “Sunce” odnosno o načinu na koji će, u skladu sa Zakonom, da i dalje posluje.

“Na sastanku je dogovoreno da defektolog iz paljanske škole bude dostupan za svu djecu koji trebaju njegove usluge, a predstavnik Doma zdravlja je ponudio da pružaju usluge psihologa i psihijatra”, naveo je on.

Projekat je dio Regionalnog programa lokalne demokratije na zapadnom Balkanu koji finansira EU sa 46.000 KM, a sprovodi UNDP.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović rekao je da je opština napravila pravi korak kada se uključila u realizaciju ovog projekat, o čemu govori i činjenica da su Pale među 21 opštinom u BiH koja ima pravo da učestvuje u projektu i objavljuje javne pozive.

“Osim ovog projekta Udruženja `Sunce` odobreni su nam ekološki i sportski projekat, za koje smo aplicirali kod UNDP-a. Opština Pale odvaja 30 odsto od ukupne vrijednosti projekta. Nastavićemo u tom smijeru i trudićemo se da ta sredstva povećavamo”, istakao je Jugović.

Jugović je naglasio da će u toku iduće godine opština Pale finansirati logopeda da radi u punom kapacitetu u Udruženju, s obzirom na to da ova ustanova ima uslove za rad.

Terenski saradnik Regionalnog programa lokalne demokratije na zapadnom Balkanu Emir Bašić istakao je značaj saradnje sa jedinicama lokalne samouprave u ovakvim projektima i da zajednički rade na unapređenju kvaliteta građana Pala

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments