Odigrane predstave “Princ iz moje ulice” i “Luda šuma”

0
Odigrane predstave

ISTOČNO SARAJEVO – U Istočnom Novom Sarajevu danas su u okviru 18. Međunarodnog festivala profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu “Lut fest 2017” odigrane predstave u izvođenju pozorišta iz Mostara i iz Slovenije.

U Kulturnom centru odigrane su predstave “Princ iz moje ulice”, autora Nedžada Maksumića, u izvođenju Pozorišta lutaka iz Mostara, te “Luda šuma”, u režiji Ajde Ros i Petra Kusa, a izveli su je glumci Zavoda federacije LJubljana i Gledališča “Glej”.

Predstava “Princ iz moje ulice” namijenjena je djeci od šest do 12 godina, a govori o sve prisutnijem problemu vršnjačkog nasilja.

Izvršni producent festivala Aleksandra Mitrić-Štifanić rekla je Srni da se djeci poruke predstave prenose kroz glumačku igru, animaciju i predivne muzičke numere.

“Na taj način se ohrabruju da taj problem u svojoj okolini prepoznaju, pokušaju da ukažu odraslima na njega i da ga, uz njihovu pomoć, riješe”, dodala je Štifanićeva.

S druge strane, dodaje ona, “Luda šuma” je muzička i lutkarska bajka za djecu, inspirisana pričom Sergeja Kozlova.

“To je zvučno `šumsko` pozorište u kojem šumske ploče, grane, korijeni i šumsko voće postaju muzički instrumenti, lutke ili dijelovi scenografije”, navodi Štifanićeva.

Danas je u okviru pratećeg programa festivala održana i kreativna edukativna radionica “Izrada i prezentacija 3D scenografije za lutkarsko pozorište”, pod vođstvom Jovana Carana.

Caran je održao i kreativnu radionicu za izradu i animaciju marioneta, dok su kreativnu lutkarsku radionicu “Lisice i gavran” predvodili majstor za izradu lutaka Tibor Farago i dramski pedagog Tatjana Paskaš.

Sutra su na repertoaru predstave “Pustolovine Boleta Komete” u izvođenju banjalučkog pozorišta “Jazavac” i “Zvezda lutalica”, Narodnog pozorišta “Toša Jovanović” iz Zrenjanina.

Tokom dana predviđene su kreativne radionice kao i masters klas “Transformacija kod improvizovane lutke”, koji će voditi Konstantin Karakostov iz Bugarske.

Sutra u 19.00 časova biće održan “Omaž Radoslavu Laziću”, posvećen pokojnom profesoru Laziću, o kome bi trebalo da govori pozorišni i likovni kritičar Vojislav Vujanović.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments