Odigrana predstava „186. stepenik“

4

Studentsko pozorište Pale večeras je u okviru Gospojinskih svečanosti i proslave Dana opštine, u Kulturnom centru na Palama odigralo predstavu „186. stepenik“, koju je režirao Nemanja Kostić po tekstu Borislava Pekića.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović rekao je novinarima da je veliki značaj kulturnih događaja, pogotovo za sredinu kao što su Pale.

„Pale su univerzitetski centar i samo postojanje fakulteta, svih obrazovnih ustanova, podrazumijeva da i u kulturnom smislu moramo biti edukovani“, istakao je Jugović.

On je rekao Studentsko pozorište solidno i kvalitetno radi, a dokaz je i posljednja nagrada koju su donijeli sa banjalučkog festivala.

Glumac u predstavi Veljko Đoković rekao je novinarima da je predstava rađena prema Pekićevom djelu koje je zasnovano na istinitim događajima.

Đoković je naveo da se predstava bavi istinama i lažima izrečenim o nacističkom koncentracionom logoru Mathauzen, a radnja se dešava početkom osamdesetih godina prošlog vijeka.

„U središtu radnje su novinar londonskog `Gardijana` Majkl Higins i bivši logoraš Emanuel Goldman koji pokušavaju da odmrse klupko istorije spetljano u žici nacističkog logora Mathauzen davne 1943. godine“, dodao je Đoković.

On je rekao da je ovo deveto izvođenje predstave, a da je treći put izvode pred paljanskom publikom.

Glumac Nemanja Popović rekao je da u predstavi igra Jevreja Emanuela, bivšeg logoraša koji nakon 40 godina želi da otkrije istinu o Mathauzenu.

On je dodao da je ovo „škakljiva“ i specifična predstava čija poruka nije samo borba protiv fašizma, već i traganje za istinom, dokle ona može dovesti i kako se na kraju završi kada se sazna istina.

„Predstava je sama po sebi bila prilično zahtjevna i komplikovana – od režije, šminke, pa nadalje, ali je nekako došla u periodu kada smo svi bili željni predstave jer Studentsko pozorište nije radilo ništa godinu dana i sa `186. stepenikom` smo došli da pokažemo sve što možemo“, naglasio je Popović.

On je rekao da je Studentsko pozorište Pale sa predstavom „186. stepenik“ osvojilo mnogo nagrada – u Laktašima za najbolju režiju, na Kestenburgu u Banjaluci za najbolju kolektivnu igru dana, a u Mrkonjić Gradu osvojili su prvu nagradu.

(www.palelive.com / Srna / Foto: M.S.)

Pretplati se
Obavijesti me o
4 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

samo se predstave igraju, narodu se mažu oči

Da umijes prepoznati čovjeka koji je fašista u duši i da prepoznaš onoga koji je spreman da se provodi za njim

Dobra posjećenost raduje; Pale dobijaju brojniju pozorišnu publiku!

Seko draga kakvi su ovo fasisti?