Odbornici oštro osudili nedolazak univerzitetskih predstavnika

0

Odbornici Skupštine grada Istočno Sarajevo ostali su juče bez odgovora na brojna pitanja o stanju na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu jer na sjednicu, na kojoj je razmatrana informacija o ovom pitanju, nije došao nijedan univerzitetski predstavnik. Njihov nedolazak odbornici su oštro osudili, te izrazili bojazan da ovakav odnos može dovesti do urušavanja ugleda Univerziteta.

– Odbornici su zabrinuti što niko sa Univerziteta, ko bi mogao da odgovori na eventualna pitanja, nije prisustvovao sjednici. Mi smo svjesni autonomije Univerziteta i ne namjeravamo da se miješamo u njegov rad. Međutim, nas kao društveno-političku zajednicu interesuje stanje na Univerzitetu jer ima dosta pokazatelja koji ukazuju da situacija nije najbolja – izjavio je gradonačelnik Istočnog Sarajeva Vinko Radovanović.

On je apelovao na predstavnike Univerziteta da učestvuju u radu grada Istočno Sarajevo, jer smatra da je to od obostranog interesa.

Klub odbornika SNSD-a smatra da je za Skupštinu grada i njeno rukovodstvo poražavajuće što se nije niko pojavio u ime Univerziteta Istočno Sarajevo, za koji kažu da je „stub razvoja i kamen temeljac“, odnosno oslonac razvoja grada.

– Svi fakulteti našeg univerziteta su uglavnom podstanari, bez adekvatnog i dovoljnog prostora za rad. To ni u kom slučaju ne zadovoljava kriterijume „bolonje“. Kada je o kadru riječ, mora se konstatovati da je sramota što Univerzitet nema vlastiti kadar i što uglavnom na Univerzitetu predaju gostujući profesori – konstatovao je odbornik SNSD-a Marko Vidaković.

Višečasovna diskusija odbornika rezultovala je usvajanjem prijedloga zaključaka kojim se, između ostalog, traži održavanje tematske sjednice na kojoj će relevantni predstavnici vlasti RS, grada i Univerziteta u Istočnom Sarajevu pokušati da nađu rješenja za prisutne probleme.

Novi fakulteti

Skupština grada pokrenuće inicijativu kod nadležnog ministarstva za uvođenje novih fakulteta u okviru Univerziteta Istočno Sarajevo i to prirodno-matematičkog, građevinsko-arhitektonskog i šumarskog fakulteta, kao i inicijativu da se pronađe mogućnost da se na području opštine Istočno Novo Sarajevo preuredi bivši vojni objekat za potrebe studenata.

(Glas Srpske)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare