Odbaciti sarajevske neistine o ratu

0

ZVORNIK – Gradska organizacija ratnih vojnih invalida Zvornik osuđuje svaki pokušaj uvođenja u upotrebu udžbenika iz Federacije BiH u obrazovni sistem Republike Srpske u kojima piše da su Srbi počinili genocid i da su držali pod opsadom Sarajevo.


„Mi borci i ratni vojni invalidi nikada nećemo prihvatiti neistine koje se nameću Srpskoj iz Sarajeva, jer Srbi nisu držali pod opsadom Sarajevo, niti su počinili genocid u Srebrenici“, rekao je danas na konferenciji za novinare predsjednik Gradske organizacije ratnih vojnih invalida Dragislav Mijanović.

Mijanović je podsjetio da je grad Sarajevo činilo deset opština i da su Srbi i Vojska Republike Srpske držali i branili od muslimana osam gradskih opština, dok su samo sarajevske opštine Stari Grad i Centar bili pod kontrolom takozvane Armije BiH.

„Srbi su u svim tim gradskim sarajevskim opštinama bili autohton narod, koji je branio svoja ognjišta, svoju zemlju, svoja imanja, svoju nejač i hiljadugodišnju tradiciju“, naglasio je Mijanović.

On je kategorično odbacio tvrdnje da je u Srebrenici počinjen genocid i dodao da se tamo dogodio zločin.

„Ne može se smatrati genocidom postupak rukovodstva Vojske Republike Srpske da obezbijedi autobuse, odnosno prevoz djece i žena da iz Srebrenice izađu mirno i bezbjedno“, rekao je Mijanović.

On je podsjetio da su pripadnici takozvane Armije BiH iz Srebrenice, koji se nisu htjeli predati, izginuli u borbama prilikom povlačenja.

„To nije genocid. Genocid su izvršili pripadnici takozvane Armije BiH na Čemernu, gdje su svi srpski stanovnici ubijeni, kuće popaljene, ništa nije ostalo, ni danas tamo niko ne živi. To je genocid, jer nikome nije data šansa da preživi“, rekao je Mijanović i dodao da Srbi ovog mjesta nisu ubijani oružjem, nego sjekirama i tupim predmetima.

Prema njegovim riječima, muslimanima nije bilo dovoljno što su poubijali sve što je bilo živo na Čemernu, nego su uništili i srpske svetinje, zatrli srpska groblja, da ne bude dokaza da su tu živjeli Srbi.

„Za dva dana biće održan pomen ubijenim Srbima na Čemernu. Muslimani ne dozvoljavaju da se na mjestu stradanja Srba na Čemernu upiše na spomeniku mjesto zločina, jer na sve načine nastoje da nema dokaza za njihove zločine, dok se, istovremeno, na svakom njihovom spomeniku u Srpskoj navodi riječ genocid“, rekao je Mijanović.

On je naglasio da za genocid na Čemernu niko nije odgovarao, iako se zna da su u tom gnusnom činu učestvovali muslimani iz Breze, Kaknja i Visokog.

Mijanović je pozvao sve relevantne faktore u Republici Srpskoj, Vladu, ministarstva, akademsku zajednicu, da se oglase i ne dozvole da se istorija mijenja na štetu srpskog naroda.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare