Od sutra na Jahorini Međunarodna konferencija o vodama

0

Udruženje “Vodovodi Republike Srpske” organizator je 15. Međunarodne konferencije o vodama “Vodovodni i kanalizacioni sistemi”, koja će od sutra do petka, 29. maja biti održana na Jahorini.

U okviru konferencije posebno će biti razmatrane teme koje se odnose na kvalitet vode za piće i iskustva i prakse u primjeni savremenih tehnologija prečišćavanja vode za piće, kao i na savremene tehnologije odvođenja i prečišćavanja otpadnih voda.

Učesnici skupa razmatraće i Strategiju upravljanja vodama na teritoriji Republike Srpske, Kvalitetu vode za piće u Srbiji i regionu, Hidrotehničkim aspektima vodovodnih i kanalizacionih sistema, Radionici – mjerenje i mjere za tačnije fakturisanje i Tehnologiji prečišćavanju i zaštiti voda, rečeno je Srni u Udruženju “Vodovodi Republike Srpske”.

Organizator će pripremiti i izložbu proizvođača opreme i pribora iz oblasti vodovodnih i kanalizacionih sistema: za mjerenje protoka i gubitaka vode, kontrolu kvaliteta vode, dezinfekciju vode, racionalnu potrošnju vode, cijevne materijale…

U najavi ovog skupa, predsjednik Naučno-tehničkog savjeta Udruženja za tehnologiju vode Marko Ivetić poručio je da se u okolnostima političkih promjena u državama u regionu, sve više razmatraju različiti modeli organizovanja za snabdijevanje vodom i kanalisanje, koji su do sada bili javna preduzeća u vlasništvu države.

“Savremeni trend u ovoj oblasti je mnogo veće racionalno investiranje, s ciljem poboljšanja higijensko-zdravstvenih uslova za korištenje vode”, naveo je Ivetić.

Prema njegovim riječima, došlo je vrijeme da se u praksi počne primjenjivati univerzalni princip “voda i kanalizacija za sve”.

Otvaranje skupa planirano je sutra u hotelu “Bistrica” sa početkom u 9.30 časova.

Suorganizatori konferencije su Udruženje vodovoda i kanalizacije Srbije i Udruženje za tehnologije vode i sanitarno inžinjerstvo.

(www.palelive.com / Srna)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments