Od sutra „Filmoteka“ posvećena vijeku od rođenja Federika Felinija

0

„Filmoteka“, posvećena vijeku od rođenja čuvenog italijanskog režisera Federika Felinija, biće održana od sutra do četvrtka, 30. januara, u Kinoteci Republike Srpske na Palama.
Na programu su tri filma iz Felinijevog opusa „Kabirijine noći“, „Osam i po“ i „Felinijev Kazanova“, najavljeno je iz Kinoteke Republike Srpske.

„`Filmoteka` će biti održana u Amfiteatru Ekonomskog fakulteta sa početkom u 19.00 časova, a ulaz je slobodan“, navedeno je u saopštenju.

Sutra je na programu prvi film – „Kabirijine noći“ iz 1957. godine, sa Đulijetom Mesinom u glavnoj ulozi koja igra hrabru i nesalomivu rimsku prostitutku koju je izdao i opljačkao mladić koga voli, ali uprkos svemu započinje život iznova.

„Felini je, osim režije, napisao i scenario za ovaj film zajedno sa Pjerom Paolom Pazolinijem, a nagrađen je Oskarom za najbolji strani film 1958. godine“, naveli su iz Kinoteke.

U srijedu, 29. januara, na programu je film „Osam i po“ iz 1963. godine, koji je dobio ime kao osmi i po Felinijev film, pri čemu je pod pola filma podrazumijevao svoje doprinose omnibus filmovima „LJubav u gradu“ i „Bokačo 70“.

Posljednje večeri „Filmoteke“, u četvrtak, 30. januara, na programu je „Felinijev Kazanova“ iz 1976. godine – scenografski spektakularan film snimljen na engleskom jeziku sa Donaldom Saterlandom u naslovnoj ulozi, a nagrađen je Oskarom za najbolje kostime.

(www.palelive.com/Srna)