Od sutra “Filmoteka” posvećena Feliniju, Bergmanu, Fasbinderu

0

Kinoteka Republike Srpske organizovaće na Palama od sutra do četvrtka, 5. jula, “Filmoteku”, koja će biti posvećena velikanima režije – Federiku Feliniju, Ingmaru Bergmanu i Rajneru Verneru Fasbinderu.

“Filmoteka” će početi u utorak, 3. jula, projekcijom čuvene Felinijeve “Ulice” /La Strada/ iz 1954. godine, sa Đulijetom Masinom i Entoni Kvinom u glavnim ulogama, saopšteno je iz Kinoteke Republike Srpske.

U srijedu, 4. jula, na programu je “Sedmi pečat” čuvenog švedskog režisera Ingmara Bergmana, koji kroz poetsku alegoriju o srednjevjekovnom vitezu Antonijusu Bloku, uhvaćenom u izgubljenoj partiji šaha sa smrću, Bergman sjajno dočarava sednji vijek i postavlja prvo od niza metafizičkih pitanja o odnosu čovjeka i Boga, temi koja će ga zaokupljati čitavu deceniju.

“Sedmi pečat” danas se smatra klasikom svjetske kinematografije i jednim od najznačajnijih filmova svih vremena.

U četvrtak je na programu Fasbinderov film “Strah jede dušu” iz 1974. godine, koji, iako snimljen prije više od 40 godina, ne gubi na aktuelnosti, naročito u uslovima migrantske krize i terorističkih napada.

Šovinizam, rasizam, malograđanština i oportunizam osnovne su teme kojima se Fasbinder, na njemu svojstven način, bavi u ovom ostvarenju.

“Filmoteka” će biti održana u Art galeriji “G 3”, sa početkom u 20.00 časova. Ulaz za publiku je slobodan.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments