Od sutra do 15. maja obilježavanje Nedjelje Crvenog krsta

0

Crveni krst Republike Srpske od sutra do 15. maja obilježiće Nedjelju Crvenog krsta, jednu od najvažnijih tradicionalnih aktivnosti, koja se ove godine obilježava pod sloganom „U vremenu distanciranja, sačuvajmo humanost. Daruj krv!“

Tradicionalna aktivnost se realizuje na nivou cjelokupnog Međunarodnog pokreta Crvenog krsta u skladu sa smjernicama Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca, tokom koje Crveni krst Republike Srpske intenzivira svoje djelovanje na humanitarnom planu.

Crveni krst Srpske u ovom periodu ukazaće na važnost i neophodnost redovnih održavanja akcija dobrovoljnog davanja krvi, gdje ozbiljnu prepreku predstavlja aktuelna epidemiološka situacija, a biće realizovan niz aktivnosti socijalno-humanitarnog, zdravstvenog, edukativnog i informativno-promotivnog karaktera.

Biće organizovana posjeta predstavnika Crvenog krsta Republike Srpske – generalnog sekretara i sekretara opštinskih, odnosno gradskih organizacija Crvenog krsta, kuhinjama Crvenog krsta u Banjaluci, Bijeljini, Bileći, Vlasenici, Doboju, Tesliću i Trebinju, kao i uručenje prehrambenih artikala neophodnih za rad javnih kuhinja, navedeno je u saopštenju.

Planirano je i organizovanje posjeta socijalno ugroženim kategorijama, višečlanim porodicama, porodicama nestalih, žrtvama mina i njihovim porodicama i uručenje humanitarnih paketa, zatim posjeta ustanovama za djecu ometenu u razvoju i drugim ustanovama, organizovanje sabirnih akcija u tržnim centrima širom Republike Srpske.

Tu su i posjete porodilištima širom Srpske uz uručenje prigodnih bebi-paketa i članskih knjižica Crvenog krsta najmlađim sugrađanima Republike Srpske.

Biće organizovan i okrugli sto u Banjaluci u partnerstvu sa Zavodom za transfuzijsku medicinu Republike Srpske o temi „Unapređenje Programa dobrovoljnog davalaštva krvi u Crvenom krstu Srpske“, te predavanja o istorijatu i aktivnostima Crvenog krsta u školama i drugim ustanovama u skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom.

Prodaju građanskih markica u apoenu 0,50 KM vršiće volonteri i osoblje Crvenog krsta putem info-štandova u svim opštinama i gradovima Republike Srpske, a sav prihod biće upotrijebljen za realizaciju aktivnosti Crvenog krsta.

Svjetski dan Crvenog krsta obilježava se 8. maja, na dan kada je rođen Anri Dinan, osnivač jednog od najmasovnijih i najstarijih humanitarnih pokreta.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare