Od septembra 12 pripravnika u opštini

0
Mladen Đurević na konferenciji za novinare

VIŠEGRAD – Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević najavio je da će septembra u opštini početi da radi 12 pripravnika, a od naredne godine odrađivanje pripravničkog staža u javnim ustanovama i preduzećima biće omogućeno većem broju mladih ljudi.

Opština Višegrad, kaže on, radi na stvaranju boljih uslova za život svih građana, podstiče natalitet, obnavlja škole, planira turističke projekte i prioritetno nastoji da za što veći broj ljudi obezbijedi radna mjesta.

On je istakao da, prema najnovijim podacima, Višegrad po broju posjeta turista obara rekorde u regionu.

„Kao lokalna uprava radimo na tome da iskoristimo potencijale i poboljšamo ponudu opštine. Povećali smo čistoću grada, a u planu imamo nekoliko projekata, među kojima je uređenje fasada u centru grada“, rekao je Đurević na konferenciji za novinare.

On je najavio da je planirano uređenje prilaza kompleksu Andrićgrad, te da je u pripremi tenderska dokumentacija za uređenje glavne i sporednih ulica u gradu.

Načelnik opštine je, govoreći o radu opštinske uprave, naveo da je u odnosu na ranije godine, u ovoj predviđeno mnogo više sredstava za uređenje školskih objekata.

„Obnavljamo podučne škole, a naredne sedmice imamo goste iz Ambasade Japana, kako bismo dogovorili uređenje centralne Osnovne škole, u vrijednost oko 130.000 maraka“, rekao je Đurević.

On je istakao da su u Višegradu registrovane tri nove firme iz Srbije, koje bi trebalo da zaposle oko 100 ljudi.

On je dodao da je u prethodnom periodu došlo do pokretanja novih krivičnih prijava, koje se odnose na zloupotrebu službenog položaja.

Prema njegovim riječima, iz budžetske rezerve su izdvajana sredstva pod izgovorom da se učenicima plaćaju odlasci za ekskurziju, a korišćena su za stranačke odlaske u Banjaluku.

„Dio prijava se odnosi na sklapanje ugovora, bez provođenja tenderskih procedura o reklamiranju opštine na jednoj televizijskoj stanici, a ti iznosi su bili 36.000 maraka na godišnjem nivou. I treći dio prijava se odnosi na pakete, koji su dijeljeni za vrijeme izbora bez provođenja javnih nabavki“, naveo je Đurević.

Načelnik Odjeljenja za finansije NJegoš Tanasković rekao je da opština Višegrad sve odluke donosi javno i transparentno.

„Trenutno kreditno zaduženje po odobrenju Skupštine opštine je četiri miliona KM, a ta sredstva su iskorištena za refinansiranje postojećih obaveza i za pokriće investicionih projekata“, naveo je Tanasković.

Načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove Aleksandar Đukanović rekao je da su radovi na izgradnji akva parka obustavljeni zato što nisu bili riješeni imovinsko-pravni odnosi, nije bila izdata građevinska dozvola i nisu bile obračunate naknade za izgradnju takvog objekta.

On je dodao da je prethodni načelnik zaključio dva ugovora, koja se odnose na akva park, vrijednosti preko milion KM, a da je za jedan ugovor izvršeno 55 odsto radova, a za drugi 23 odsto, što govori da je oko 400.000 KM utrošeno za izgradnju bespravno započetog bazena.

Šef kluba Srba u Vijeću naroda Republike Srpske Pero Petrović zadovoljan je radom lokalne administracije.

 

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare