Od regionalnog ka svjetskom simpozijumu

0

Dekan Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Zoran LJuboje izrazio je zadovoljstvo što je 13. međunarodni naučno-stručni simpozijum iz oblasti informacionih i komunikacionih tehnologija pod nazivom “Infoteh-Jahorina” okupio oko 300 učesnika iz sedam država.


“Od 292 stručno-naučna prijavljena rada, prihvaćen je 221 autorski rad, uključujući i 29 studentskih radova, a osnovne teme su računarski sistemi i softveri, komunikacioni sistemi i tehnologije, energetski i proizvodni sistemi, sistemi upravljanja i elektronski sistemi”, rekao je LJuboje novinarima na Jahorini.

Prema njegovim riječima, zastupljeno je 516 autora iz sedam država i to najviše iz Srbije, a slijede BiH, odnosno Republika Srpska, Hrvatska, Crna Gora, NJemačka, Makedonija, Holandija i Španija.

“Infoteh’ zaista izrasta u impozantan skup i svake godine imamo sve više naučnih radova iz ove oblasti u regiji, a nadamo se dogodine da ćemo se pohvaliti i svjetskim nivoom simpozijuma”, naveo je LJuboje.

On je potvrdio Srni da su čestitke za organizaciju i uspješan rad simpozijuma poslali i predsjednici Republike Srpske i Narodne skupštine Republike Srpske Milorad Dodik i Igor Radojičić, na čemu im je zahvalio u ime učesnika ovog skupa, profesora i studenata.

Učesnike ovog eminentnog skupa pozdravio je i dobrodošlicu im poželio gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Samardžija, potvrđujući da ovaj grad, koji nosi epitet studentskog, redovno podržava ovakve i slične naučno-stručne skupove, u skladu sa svojim materijalnim mogućnostima.

“Bez nauke, naučnika i naučnog rada nema ni razvoja, ni budućnosti našeg društva, a grad Istočno Sarajevo ponosan je na svoje studente i njihove profesore”, poručio je Samardžija.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Mitar Novaković pozdravio je učesnike simpozijuma i poželio im uspješan rad.

On ih je upoznao o aktivnostima Univerziteta i naglasio značaj projekata koji se tiču osnivanja centara za istraživanje.

Dekan Elektrotehničkog fakulteta u Banjaluci Branko Dokić i dekan Elektronskog fakulteta iz Niša Dragan Janković čestitali su Elektrotehničkom fakultetu Istočno Sarajevo na izuzetno upješnoj organizaciji simpozijuma, ali su poručili da vlade u regionu moraju da budu mnogo odgovornije prema sistemu visokog obrazovanja, posebno prema fakultetima koji njeguju naučno-istraživački rad.

Organizator simpozijuma “Infoteh-Jahorina 2014” je Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu, uz pomoć srodnih fakulteta iz Banjaluke, Novog Sada, Beograda, Niša i Podgorice.

(www.palelive.com / Srna / Foto: ues.rs.ba)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments