Od ponedjeljka na „Prvom kadru“ 43 filma iz 20 zemalja

0
Festival Prvi Kadar

ISTOČNO SARAJEVO – U Istočnom Sarajevu u ponedjeljak, 6. novembra počeće Međunarodni filmski festival „Prvi kadar“ na kojem će tokom petodnevnog programa biti prikazana 43 filma iz 20 zemlja, najavljeno je iz Organizacionog odobra festivala.

Predsjednik Organizacionog odbora festivala LJubiša Ćosić ukazao je na značaj ovog festivala koji je prevazilazi granice Republike Srpske i ove godine se u organizaciji Produkcije „Prvi kadar“ održava 11. put.

„Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske izuzetno cijeni njihov rad na polju kinematografije, ali i pozorišnog i lutkarskog dijela“, rekao je Ćosić, koji je i načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo.

On je izrazio zadovoljstvo što se svake godine povećava broj učesnika i zemalja iz kojih oni dolaze.

„Prethodna iskustva u organizaciji filmskog festivala nas uče da ovi ljudi rade sve bolji i bolji posao, kako u pogledu odabira filmova koji će biti prikazani, tako i tema koje obrađuju“, istakao je Ćosić.

Umjetnički direktor i selektor festivala Aleksandra Mitrić Štifanić istakla je da moto festivala – „Pravi kadar“ ističe visok kvalitet festivalske selekcije u izboru najboljih svjetskih i domaćih dokumentarnih i kratkih igranih filmova, ali i značaj festivala u predstavljanju pravih umjetničkih vrijednosti kroz prateći program i njegov edukativni segment.

„I ove godine na festival dolaze filmovi sa najznačajnijih filmskih festivala u svijetu. U zvaničnom takmičarskom programu takmičiće se 43 filma iz 20 zemalja koji će biti prikazani u pet festivalskih selekcija“, navela je Štifanićeva.

Ona kaže da je ove godine fokus na domaćim i stranim dokumentarnim filmova sa idejom da se publici prikaže presjek značajnih i umjetnički vrednovanih dokumentaraca, ali i veoma raznolik opseg tema kojima su se bavili dokumentaristi u posljednje dvije godine.

„Dokumentarni film iz regiona će prikazati ne samo raznolike tematske okvire, nego i veoma bogatu produkciju dokumentarnih filmova i istaći važnost koprodukcijskih projekata kojih je u posljednje vrijeme sve više. To potvrđuje i značaj festivala, koji stvaraju osnovnu platformu za razmjenu iskustava i stvaranje dobrih partnerskih odnosa među umjetnicima u regionu“, dodala je Štifanićeva.

Osim bogatog takmičarskog programa, dodala je ona, ove godine je posebno raznolik prateći program festivala.

Ove godine festival će ugostiti značajna imena iz filmske umjetnosti, a više od trideset gostiju filmskih stvaralaca uveličaće atmosferu 11. „Prvog kadra“.

Na otvaranju festivala publika će imati priliku da pogleda igrani film „Kozje uši“, a projekciji će prisustvovati glumica Gorica Popović i autorska ekipa filma.

„Ove godine na festivalu ćemo ugostiti glumca i reditelja Lazara Ristovskog, uz promociju monografije i dokumentarnog filma o njemu“, najavila je Štifanićeva.

U okviru „Prvog kadra“ biće organizovana i izložba „Stop kadar, stop nasilju“ u saradnji sa Asocijacijom „Iks ipsilon“, a u okviru UN žene projekta „Standardi i angažman za sprečavanje nasilja nad ženama i porodičnog nasilja u BiH“.

Pokrovitelji festivala su Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srspke i Ministarstvo civilnih poslova BiH.

Medijski pokrovitelji festivala su Radio-televizija Republike Srpske i Novinska agencija Republike Srpske – SRNA.

(www.palelive.com / Srna / Foto arhiva)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare