Od početka godine osnovano 760 preduzeća

1

BANJALUKA – U Republici Srpskoj je od početka godine osnovano 760 novih preduzeća, što je za 123 više u odnosu na isti period lani, pokazuju podaci Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge /APIF/.

Kako navode u Agenciji, registracije firme, onima koji odluče da pokrenu sopstveni biznis, traje maksimalno četiri dana.

Preduzetnici i investitori u Srpskoj u dosta su povoljnijem položaju od komšija iz regiona, o čemu najbolje svjedoče troškovi registracije poslovnih subjekata, piše „Glas Srpske“.

„U Srpskoj osnivanje, na primjer, jednočlanog d.o.o. sa minimalnim osnivačkim kapitalom od jedne KM ne košta više od 130 maraka. Taksa u APIF-u iznosi 35 maraka, ovjera potpisa je deset, dok je taksa za `Službeni glasnik RS` 40 KM, koliko košta i izrada pečata“, pojasnili su u Ministarstvu privrede i preduzetništva.

Pojašnjavaju da je model reforme koji je usvojen u Republici Srpskoj zasnovan na jednošalterskom principu, a to znači da su skraćene procedure, pa budući preduzetnici ne moraju šetati od jedne do druge institucije.

Iz Ministarstva privrede i preduzetništva su podsjetili da je Vlada pokrenula i projekat onlajn registracije poslovnih subjekata, koji je u finalnoj fazi.

Predsjednik Zanatsko-preduzetničke komore Republike Srpske Jovica Bratić rekao je da svi budući preduzetnici u Srpskoj imaju povoljne uslove kada je u pitanju pokretanje poslovanja, da su procedure pojednostavljene i rješenja o registraciji uglavnom dobiju u roku od 48 časova.

(www.palelive.com / Srna /Foto: APIF)

Прати тему
Обавијeсти мe о
1 Коментар
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Samo stanjcaj, nek bosnjadija zavidi