Od plavog jezika uginulo desetine ovaca

0

FOČA – Predstavnici Veterinarskog instituta „Vaso Butozan“ iz Banjaluke potvrdili su danas u Foči da su uzorci analiza krvi oboljelih ovaca, koji su uzeti u fočanskim selima, pokazali da je riječ o virusnom oboljenju plavi jezik.
Od ovog virusa, prema nezvaničnim informacijama, u proteklih mjesec dana na području opštine Foča oboljelo je više stotina ovaca, a na desetine ih je uginulo.

Drago Nedić iz Veterinarskog instituta kaže da su rezultati analize proslijeđeni u referentnu evropsku laboratoriju.

„Kada dobijemo podatke o tome koji je serotip, tada ćemo se odlučivati o daljim mjerama – da li ćemo početi vakcinaciju ili ćemo moći bez toga da prođemo sa ovom bolešću“, rekao je Nedić.

On je napomenuo da je potrebno preduzeti mjere za sprečavanje širenja bolesti, a to je, prije svega, odvajanje zaraženiih grla, kontrola kretanje stoke i tretiranje komaraca, koji su prenosioci bolesti, i da će se nakon određivanja serotipa znati o koliko teškom oboljenju je riječ.

„Kod nekih serotipova bolest je kratkog toka i najčešće sa smrtnim posljedicama. Međutim, kod blažih serotipova i simptomi su blaži, tako da se sa sa određenim terapijama može da prevaziđe situacija, ali je problem što oboljele životinje ostaju prenosici virusa, pa je potrebno preduzimati mjere da ne bi došlo do širenja bolesti“, pojasnio je Nedić.

On je dodao da će poljoprivrednicima, za sva grla za koja inspekcija naredi da budu uništena, šteta biti nadoknađena.

„Za ona grla koja su već uginula, moraće se utvrditi da li ima veze sa ovom bolešću i, u svakom slučaju, moraju da budu provedene sve procedure, odnosno moraju biti dostupni tačni podaci – da li je prijavljeno uginuće i da li je neko izašao da konstatuje štetu“, naveo je Nedić.

Poljoprivrednik Milovan Bodiroga iz zelengorskog sela Vrbnica kaže da od 100 njegovih ovaca, trenutno samo 15 nije zaraženo ovom bolešću. „Mršave su, iscrpljenje, ne mogu da hodaju, bale. Dajem im sve moguće lijekove, ali ne pomaže. Uginulo mi je 15 velikih ovaca, troje jagnjadi i jarac“, kaže Bodiroga.

On je izrazio bojazan da neće moći naplatiti štetu, jer zbog velikih vrućina i velike udaljenosti od grada nije mogao čekati složenu procedure utvrđivanja uzorka uginuća.

On je dodao da se plaši da bolest plavog jezika ne pređe na goveda, čijim uzgojem se takođe bavi.

Osim u Foči, bolest plavog jezika registrovana je i u Kalinoviku, Nevesinju, Palama, te u kantonima Goražde i Sarajevo u Federaciji BiH.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare