Od ove godine škola tolerancije u prirodi

0

FOČA – Kancelarija OEBS-a u Foči, u saradnji sa udruženjima građana, lokalnom upravom i drugim opštinskim ustanovama, organizovaće ove godine više jednodnevnih i jednu trodnevnu školu tolerancije u prirodi u kojima će mladi iz ove i opština u okruženju imati priliku da razmijene mišljenja o raznim temama.
Ove aktivnosti dio su Akcionog plana za koheziju zajednice, koji je opština Foča usvojila prije tri godine u okviru OEBS-ovog projekta „Prevencija i borba protiv krivičnih djela počinjenih iz mržnje“.

Organizovanjem škole u prirodi na više lokacija – u Nacionalnom parku „Sutjeska“, u rafting centru Bastasi i u selu Zlatni Bor na platou kanjona Tare, Koalicija „Tolerantni iz Foče“, koju čini više nevladinih organizacija i predstavnika OEBS-a i lokalne uprave, želi da na nov način privuče mlade, ali i ostale zainteresovane građane, da razgovaraju o problemima društva.

Na okruglom stolu, koji je održan danas u Foči, istaknuto je da su tokom prošle godine dvije glavne aktivnosti iz akcionog plana bile uvođenje etičkog kodeksa za učesnike lokalnih izbora, te obilježavanje nedjelje tolerancije u okviru koje je dodijeljena nagrada za toleranciju.

„Nadamo se da će od ove godine opština preuzeti dodjeljivanje godišnje nagrade za toleranciju. Kodeks, koji su potpisali svi učesnici izbora, doprinio je mirnoj predizbornoj kampanji bez ekscesa“, rekao je šef fočanske kancelarije OEBS-a Željko Vukanović.

On je naglasio da je plan da u školama u prirodi učestvuje mnogo mladih i djece iz škola i vrtića iz regije.

Prva škola tolerancije u prirodi, na kojoj će biti razgovarano o toleranciji kao uslovu za napredovanje društva, planirana je u aprilu na Donjim barama na Zelengori.

Druga je na Tjentištu u maju, a tema je upoznavanje sa istorijom svog kraja. Slijedi trodnevno druženje u junu na Bastasima kada će u centru pažnje biti tema o mladima, toleranciji i mogućnosti povezivanja.

U julu će se na Orlovačkom jezeru razgovarati o rodnoj ravnopravnosti u lokalnim sredinama, a u septembru u Zlatnom Boru o toleranciji prema prirodi i zaštiti životne sredine.

Završna aktivnost planirana je u oktobru na Tjentištu, kada bi trebalo da budu sagledani rezultati ovakvog načina promovisanja lijepog ponašanja.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare