Od knjiga do svakovrsne edukacije

0

ISTOČNO SARAJEVO – Matična biblioteka Istočno Sarajevo trenutno ima 3.200 korisnika i raspolaže sa 110.000 naslova – Biblioteka organizuje edukativne radionice za djecu do 14 godina, koje su im omogućile besplatno učenje stranih jezika, rad na računaru, te ulazak u svijet likovne umjetnosti.

Upravo su počeli kursevi stranih jezika i računara i za odrasle. Cijene su povoljne, uz mogućnost plaćanja u ratama.

Biblioteka je savladala metod rada sa bebama, tako da određene radioničke sadržaje pohađaju i djeca uzrasta do tri godine.

„Taj rad podrazumijeva podsticanje razvoja govora kod djece, te razvijanje svijesti kod roditelja o važnosti čitanja bebama. Tako se razvija ljubav prema knjigama, poeziji, priči… Interesovanje za ovu radionicu, koja se održava jednom sedmično, zaista je veliko, pa je neophodna najava za dolazak“, ističe za Srnu direktor Biblioteke LJiljana Knežević.

Biblioteka ima i odjeljenje za slijepa i slabovida lica sa savremenom opremom, čiji korisnici su članovi Udruženja slijepih i slabovidih Istočnog Sarajeva.

Prošle godine za njih je snimljeno šest knjiga domaćih autora, koje se koriste i u bibliotekama u regiji, a po potrebi Matična biblioteka za njih organizuje i kurseve za korištenje govornog softvera, kao i kurseve za učenje Brajevog pisma.

Kroz manifestaciju „Čarolija niti“, koja se svake godine održava u martu, pokazala se potreba za obezbjeđivanje prostora za druženje starije populacije.

Kneževićeva precizira da su, u saradnji sa etnologom Brankom Pjevićem, našli termin u kojem polaznici mogu da uče različite tehnike ručnog rada.

Matična biblioteka pomogla je da se u Istočnom Sarajevu proširi tango zajednica, pa je uz pomoć opštine Istočno Novo Sarajevo, Osnovne škole „Sveti Sava“ i Sportskog društva „Slavija“, obezbijedila dvije sale za oko 60 polaznika besplatne škole argentinskog tanga.

Biblioteka vodi računa i o invalidnim licima, kojima nastoji da obezbijedi nesmetamo kretanje ispred i u samom objektu biblioteke. Sredstva Ministarstva civilnih poslova BiH za ovu namjenu nisu dovoljna, a Kneževićeva očekuje da će lokalna zajednica i grad pomoći da se riješi problem ove kategorije stanovnika.

Grad Istočno Sarajevo izdvaja nedovoljna finansijska sredstva za materijalne troškove ove ustanove, pa Matična biblioteka svojim djelatnostima nastoji da dopuni vlastiti budžet.

Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske, koje im obezbjeđuje plate i sredstva za programske aktivnosti, prošle godine podržalo je dva izdavačka projekta – knjigu Dušana Zurovca „Stano da ti rečem“ i roman Saše Kneževića „Otkud pamet onom ko je nema“. Obje knjige predstavljene su na sajmovima u Banjaluci i Beogradu.

Resorno ministarstvo podržalo je i manifestaciju „Dani Vlade Nastića“, a nakon uspješno realizovanog „Festivala bajke“, direktor LJiljana Knežević najavljuje njegovo održavanje i u ovoj godini.

Matična biblioteka Istočno Sarajevo pridružiće se i obilježavanju sto godina od Sarajevskog atentata za šta prikupljaju građu i materijale, koje će predstaviti građanima.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare