Od cicvare sa medom do posnih poslastica

0

FOČA – Festival gastronomske ponude “Gastro-Foča” u kojem je učestvovalo 17 izlagača osim tradicionalne kuhinje predstavio je bogatu ponudu jela iz Srpske.

Svoje specijalitete izložili su ugostitelji, poljoprivredni proizvođači, poslastičari, vinarije, pčelari, ribolovci i planinari. Stara nacionalna jela poput prebranca, cicvare, kačamaka, preko musaka, do morskih specijaliteta samo su dio onog čemu posjetioci nisu mogli da odole.

Najviše pažnje privukao je štand restorana “Sočica” iz Plužina i njihov specijalitet cicvara sa medom.

– Izložili smo cicvaru i kačamak na pivski način za koji koristimo kajmak, sir, kukuruzno i pšenično brašno, a ko voli dodajemo med – rekao je kuvar Žarko Doderović ne želeći u potpunosti da otkrije tajnu pivskog recepta.

Tajnu i vještine spremanja ćevapa vrhunskog kvaliteta dobro čuva i fočanski restoran “Bukovica”.

– Naši ćevapi se od uobičajenih razlikuju po veličini i ukusu, a za ostalo imamo poseban recept – naveo je Zoran Kovačević iz restorana “Bukovica”.

Hladna i topla predjela, ukusna vina i poslastice predstavio je i restoran “Devetka” iz Foče, a sekcija kućne radinosti manastira “Dobrun” iz Višegrada osim rukotvorina izložila je posna jela.

– Pošto je vrijeme posta spremali smo posna jela, kukuruzu, pogaču, sve posne kolače, a najpoznatiji smo po heklanju, vezenju, tkanju… – kaže član sekcije Branka Čarapić.

Posjetioci nisu odoljeli da ne degustiraju vino spokoja, vranac i autohtonu žilavku vinarije manastira “Tvrdoš” kao i sušeno voće, likere i rakije poljoprivrednog gazdinstva “Eko-produkt”.
Turistička sezona

Gastrofestom, koji je upriličen na platou pored novootvorenog “Akvaparka” zvanično je otvorena i turistička sezona u Foči.

Direktor TO Dragana Ivanović istakla je da su ciljevi ove manifestacije promocija turističkih resursa u cjelini, posebno gastrokulturnih vrijednosti, poboljšanje kvaliteta ukupne turističke ponude i zaštita gastrokulturne baštine.

(www.palelive.com / Glas Srpske / foto: foca24.info)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare