Od 2014. godine u obnovu uloženo 10.000.000 KM

0
Od 2014. godine u obnovu uloženo 10.000.000 KM

ŠEKOVIĆI – Na području Šekovića od katastrofalnih poplava 2014. godine do danas uloženo je 10.000.000 KM u izgradnju i obnovu vodozaštitnih objekata, kao i komunalne i putne infrastrukture, izjavio je Srni zamjenik načelnika ove opštine Slaviša Mrkajić.

Mrkajić je objasnio da bi do kraja juna trebalo da bude završen projekat uređenja korita rijeke Drinjače, vrijedan 6.500.000 KM, koji finansira Vlada Republike Srpske kreditnim sredstvima Evropske investicione banke /EIB/.

On je dodao da će opština Šekovići uz pomoć Fonda solidarnosti Republike Srpske uložiti 500.000 KM za eksproprijaciju zemljišta i isplatu objekata koji se nalaze u zaštitnom pojasu rijeke Drinjače, a morali su da budu uklonjeni.

U okviru istog projekta u toku je i uređenje korita rijeke Lovnice u dužini od 200 metara i rječice Taševac, na ušću u Drinjaču.

„Vjerujemo da smo ovim projektom riješili problem plavljenja opštine Šekovići i da ono što se desilo 2014. godine ne bi trebalo da se ponovi“, izjavio je Mrkajić.

On je podsjetio da je u toku i realizacija više projekata koji se finansiraju sredstvima EIB-a namijenjenih za pomoć opštinama koje su pretrpjele štete od poplava.

„Trenutno obnavljamo ulicu prema manastiru Lovnica. To je projekat vrijedan oko 200.000 KM. Kandidovali smo da za 100 metara produžimo uređenje korita Lovnice i očekujemo odgovor od istih donatora“, rekao je Mrkajić i dodao da je obnova dva mosta na Lovnici u završnoj fazi.

U Šekovićima je prije dvije godine realizovan projekat rekonstrukcije sistema vodosnabdijevanja i kanalizacije, vrijedan 2.000.000 KM.

Mrkajić kaže da je ovaj projekat finansiran sredstvima Vlade Republike Srpske i EIB-a, dodajući da je time riješen problem vodosnabdijevanja potrošača u Šekovićima narednih 50 godina.

„U našu opštinu od njenog osnivanja do danas nikada nije uloženo više sredstava“, rekao je Mrkajić.

Prema procjenama nadležnih institucija, katastrofalne poplave koje su 2014. godine pogodile Šekoviće pričinile su materijalnu štetu od 9.000.000 KM na oko 1.000 domaćinstava i privrednih objekata.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments