Od 16. do 18. marta Filmski kampus u Zvorniku

0
Od 16. do 18. marta Filmski kampus u Zvorniku

ZVORNIK – Gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović prihvatio je realizaciju projekta Filmskog kampusa art dokumentarca „Svijet filma“, koji će biti održan u ovom gradu od 16. do 18. marta u organizaciji Produkcije „Prvi kadar“ iz Istočnog Sarajeva i zvorničkog Doma omladine.

Cilj Filmskog kampusa je stvaranje zajedničkog umjetničkog dokumentarnog filma studenata filmskih akademija i učenika srednjih škola u Zvorniku, koji će promovisati Grad Zvornik i njegovo kulturno-istorijsko nasljeđe i turističku ponudu.

Na jučerašnjem sastanku u Zvorniku, gradonačelnik Stevanović i direktor „Prvog kadra“ Vitomir Mitrić, usaglasili su se da Filmski kampus art dokumentarca realizacijom planiranih aktivnosti i ostvarujući zacrtane ciljeve doprinosi ne samo dodatnoj edukaciji studenata i srednjoškolaca, nego i stvaranju jedinstvenog kulturnog i umjetničkog prostora regiona, koji predstavlja odličnu platformu za razvoj kinematografije, koja će kroz zajedničke projekte doprinijeti očuvanju kulturne baštine i tradicije cijele regije.

Prema programu ove manifestacije, studenti filmskih akademija i učenici srednjih škola imaće priliku da putem predavanja o istoriji dokumentarnog filma, razvoju umjetničkog dokumentarnog filma kod nas, kao i značajnih filmskih primjera iz istorije domaćeg dokumentarnog filma, nadograde znanje o filmskoj umjetnosti, otkrivajući sasvim novi pogled na stvaranje umjetničkog dokumentarca.

„Zajednički rad omogućava simbiozu različitih filmskih škola, pristupa filmu, a prije svega različitih iskustava, koja će doprinijeti nastanku art dokumentarnog filma. NJegov festivalski život omogućiće promociju filmskog stvaralaštva Republike Srpske, ali i regiona i na taj način dati značajan doprinos popularizaciji domaće kinematografije“, rekao je Mitrić Srni.

Prema njegovim riječima, tokom kampusa biće snimljen dokumentarno-umjetnički film o ovom gradu pod nazivom „Zvornik, to je moj grad“, koji će premijerno biti prikazan u okviru obilježavanja Dana grada i potom na 12. Međunarodnom filmskom festivalu „Prvi kadar“.

„Na otvaranju Filsmkog kampusa biće prikazana najbolja ostvarenja `Prvog kadra`, kratki igrani film `Flafi`, reditelja Lee Filipovski iz Srbije, dobitnika kanadskog priznanja za najbolji kratki igrani film, zatim kultni kratki igrani film `LJubav na prvi pogled`, dobitnik više od 50 najznačajnijih filmskih nagrada, čiju režiju potpisuje Mark Plejn iz Španije i jedan od najznačajnijih filmova našeg istaknutog dokumentariste Dragana Elčića `Čuvari tišine`“, precizirao je Mitrić.

On je dodao da će učenici zvorničkih škola prisustvovati i projekcijama animiranih filmova festivala „Prvi kadar“, a studenti i srednjoškolci će pohađati i teorijska predavanja iz oblasti dokumentarnog filma, čiji su predavači dekan Akademije umetnosti u Beogradu Dragan Elčić, reditelj i osnivač Međunarodnog filmskog festivala „Prvi kadar“ Vitomir Mitrić i producent Aleksandra Mitrić Štifanić.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments