Očekuje se popunjenost smještaja na planinama

0

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Predrag Gluhaković rekao je Srni da u predstojećoj zimskoj sezoni očekuje popunjenost svih smještajnih kapaciteta na planinama u Srpskoj, te veći broj domaćih i stranih turista nego ranije.
On je povodom otvaranja nove zimske turističke sezone na Jahorini 17. decembra istakao da je Ministarstvo u prethodnom periodu, u saradnji sa Olimpijskim centrom „Jahorina“, realizovalo brojne aktivnosti na stvaranju što boljih uslova za početak zimske turističke sezone.

„U cilju priprema za sezonu, organizovali smo zajedničke sastanke sa predstavnicima opštine Pale, Trnovo, Istočno Novo Sarajevo, Olimpijskog centra `Jahorina`, nadležnih ministarstava i institucija, te su na vrijeme realizovane sve aktivnosti neophodne za početak sezone. Sa Turističkom organizacijom Republike Srpske i Turističkom organizacijom opštine Pale i Trnovo koordiniraju se aktivnosti radi realizacije plana promocije Jahorine“, rekao je Gluhaković.

Prema njegovim riječima, u 2017. godini kao nova ponuda izdvaja se avanturistički park za djecu na Jahorini, koji će, kako su najavili iz Olimpijskog centra „Jahorina“ biti aktivan tokom zimske i ljetne sezone.

„Naime, Svjetska turistička organizacija je radi razvoja turizma zatražila od Ministarstva prijedlog za finansiranje infrastrukturnih projekata koji bi doprinijeli razvoju turizma. Projekat je predložen s ciljem poboljšanja sadržaja na Jahorini, naročito u ljetnom periodu. Svjetska turistička organizacija je prepoznala značaj realizacije projekta, te je Olimpijskom centru `Jahorina` dodijelila oko 50.000 evra za izgradnju avanturističkog parka. Ovim novitetom upotpunila se turistička ponuda na Jahorini“, precizirao je Gluhaković.

Poredeći ponudu Jahorine i drugih planina sa sličnom turističkom ponudom u regionu, on je rekao da su, nažalost, kako na Jahorini, tako i na drugim planinskim centrima u regionu takozvane „zelene zime“, odnosno zime bez snijega uticale na loše finansijsko poslovanje turističkih subjekata, na smanjenje investicionih projekata i smanjenje ulaganja u planinski turizam.

Gluhaković je naglasio da je Jahorina specifična sa svojom ponudom u regionu, kao i da je omiljena planina za turiste iz Srbije i Hrvatske, što pokazuju i statistički podaci.

Osvrćući se na proteklu sezonu, on je rekao da zbog nedostatka snježnih padavina i „zelene zime“ prošla sezona nije zabilježila dobre rezultate.

„Loše vremenske prilike i nedostak snijega skratio je zimsku sezonu i ostavio finansijske posljedice na turistički sektor, ne samo na Jahorini već i u drugim zimskim centrima u regionu“, pojasnio je Gluhaković.

On je podsjetio da je najveći broj inostranih turista koji je posjetio Srpsku i boravio u njoj od januara do marta 2016. godine dolazio iz susjednih zemalja, od kojih prednjači Srbija.

„Dolasci turista iz Srbije čine 35,81 odsto učešća od ukupnih inostranih dolazaka ili 30.29 odsto od ukupnih inostranih noćenja, zatim slijedi Hrvatska sa 19,36 odsto učešća u dolascima ili 30,40 odsto učešća u noćenjima, Slovenija sa 9,73 odsto učešća u dolascima ili 7,08 odsto učešća u noćenjima, i slijede Turska, Crna Gora, Austrija, Italija i NJemačka“, dodao je ministar.

Osvrćući se na prednosti zimskog turizma Republike Srpske, ministar je naveo različitosti turističkog sadržaja koji se može ponuditi u toku zimske turističke sezone.

„Treba reći da je planina Jahorina sa olimpijskim imidžom i međunarodno verifikovanim stazama za olimpijske discipline svakako turistički najatraktivnija u toku zimske sezone, a ne smije se zaboraviti ni turistički značaj planine Kozara, koja pored toga što je Nacionalni park ima i infrastrukturu koja omogućava različite rekreativne aktivnosti, kao što su skijanje, sankanje, pješačenje i aktivan boravak u prirodi“, dodao je Gluhaković.

On je naglasio da Jahorina nudi najpovoljniju ski ponudu u regionu, a ono što je čini konkurentnom je blizina aerodroma i dobra pristupačnost.

„Gastronomska ponuda, restorani sa domaćom i tradicionalom kuhinjom isto tako utiču na konkurentnosti naših planina. Uz sve to i cjenovna konkurentnost je još jedna od prednosti koja može biti presudna u dolasku turista“, smatra Gluhaković.

On je kao nedostatke zimskog turizma Republike Srpske naveo varijabilne prirodne uslove koji se ogledaju u zimama sa sve manje snijega i temperaturnim kolebanjem koje negativno utiče na održivost čak i vještačkog osnježavanja, te još nedovoljno razvijenu infrastrukturu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare