Obustavljeni radovi na obnovi ćuprije na Drini

0

VIŠEGRAD – Do proljeća naredne godine obustavljeni su radovi na obnovi, rekonstrukciji i revitalizaciji mosta Mehmed-paše Sokolovića na rijeci Drini u Višegradu, koji se od 2007. godine nalazi na Uneskovoj listi svjetske kulturne baštine.
Koordinator Turske razvojne agencije „Tika“ za BiH Adem Murfa potvrdio je da će radovi biti nastavljeni na proljeće, te da je njihov završetak planiran za drugu polovinu 2015. godine.

On je naglasio da je od početka rekonstrukcije ćuprije, 2013. godine, završen najteži dio posla na ojačanju njegovih temelja i stubova, a u završnoj fazi su i radovi na popločavanju kolovoza, zamjenom kamene kocke sedrom.

„Pored završnih radova na popločavanju, u narednoj godini planirano je uređenje prilaza ćupriji, te postavljanje odgovarajuće rasvjete, koja nije u funkciji od 1992. godine. Preostalo je, takođe, i otklanjanje nedostataka koji su nastali prilikom loše urađene obnove fuga, zbog čega je glavna inspekcija Republike Srpske u maju ove godine donijela rješenje o dvomjesečnom obustavljanju radova“, rekao je Murfa.

U završnoj fazi planirano je i čišćenje sedrenih blokova kojima je građena ćuprija od 1571. do 1577. godine.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare