Obuka u okviru programa podrške marginalizovanim grupama

0

ZVORNIK – U Zvorniku je danas održana obuka za potencijalne korisnike USAID-ovog programa podrške razvoju agrobiznisa marginalizovanih grupa žena, čiji fond za Zvornik iznosi 60.000 KM.
Predstavnik ovog programa Amila Dedić istakla je da USAID, u saradnji sa devet gradova i opština među kojima je i Zvornik, realizuje program podrške razvoju biznisa marginalizovanih grupa žena.

Ukupni fond za Zvornik je 60.000 KM, od čega USAID i grad Zvornik daju po 50 odsto. Riječ je o nepovratnim sredstvima do 5.000 KM po korisnici, odnosno minimum 12 agrobiznisa koji se odnose na uzgoj malina.

Dedićeva je ocijenila da žene veoma rijetko ulaze u proces samozapošljavanja, otvarajući biznise kojim mogu ostvariti prihod sebi i svojoj porodici.

„Važno je napomenuti da u programima zapošljavanja u poljoprivredi, koji se podržavaju i u Zvorniku, nije uslov da žene moraju biti vlasnice imovine, što je često poteškoća koju one ne mogu prevazići pri prijavljivanju za podsticaje“, rekla je ona.

Prema njenim riječima, potreban je bilo kakav dokaz da žena može koristiti tu zemlju, bilo da je zemlja vlasništvo člana uže porodice, člana domaćinstva, pod zakupom, poklonjena na korištenje i slično.

Ona je rekla da je olakšavajuća okolnost i to da u toku cijelog procesa prijave žene imaju podršku stručnog lica za pisanje biznis-plana, a dodijeljena sredstva mogu se potrošiti i na nabavku opreme, plaćanje poreza, iznajmljivanje prostora i slično.

Dedićeva je navela da obuka treba da pomogne zainteresovanim potencijalnim korisnicama u popunjavanju biznis-plana koji je ujedno i prijavni obrazac.

Od stručnog lica žene su dobile popunjen prijavni obrazac, uputstvo kako da popunjavaju prijave, kao i praktične savjete.

Po završetku javnog poziva, Komisija sastavljena od predstavnika Gradske uprave, USAID-ovog programa, te nevladinog i realnog sektora, ocjenjivaće pristigle biznis planove i uspostaviti rang-listu, pa se krajem aprila ili početkom maja može očekivati potpisivanje ugovora sa izabranim korisnicama.

Javni poziv za podršku razvoju agrobiznisa marginalizovanih grupa žena otvoren je do 14. aprila.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare